Normal_images

De taskforce behandelduur tbs heeft in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en GGZ Nederland onderzocht hoe de gemiddelde behandelduur in de tbs naar beneden gebracht kan worden. De taskforce doet 11 aanbevelingen. Het is voor het eerst dat de gehele keten die betrokken in bij tbs onder de loep is genomen. Dit meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Op maandag 12 januari heeft voorzitter van de taskforce, Bas Eenhoorn, de aanbevelingen aan staatssecretaris Teeven (VenJ) en voorzitters Jacobine Geel (GGZ Nederland) en Heleen Dupuis (VGN) gepresenteerd. Er worden 11 aanbevelingen gedaan waarmee de behandelduur in de tbs naar beneden kan worden gebracht zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de veiligheid.  
 
Het onderzoek en de aanbevelingen van de taskforce richten zich op de gehele keten die betrokken is bij de uitvoering van tbs. Van instroom tot nazorg in de maatschappij. De taskforce richt zich onder meer op de prognose van de behandelduur bij oplegging van de maatregel en het verscherpen van de criteria voor de maatregel '1 jaar geen verlof' na ongeoorloofde afwezigheid. Daarnaast richten de aanbevelingen zich ook op een toenemende uitstroom uit de longstay richting de geestelijke gezondheidszorg (ggz) of de gehandicaptenzorg en het eerder zoeken van aansluiting voor nazorgtrajecten. 
 
De taskforce behandelduur tbs kreeg de opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, GGZ Nederland en de VGN om de gemiddelde behandelduur in de tbs terug te brengen tot 8 jaar. Volgens de opdrachtgevers is het van groot belang dat de behandelduur ingekort wordt om zo weer het vertrouwen van rechters en advocaten in de tbs-maatregel terug te krijgen. 
 
© Nationale Zorggids