Zorgverzekeraars en huisartsen werken aan screening voor ggz-verwijzing
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) werkt samen met huisartsenkoepels LHV en NHG aan een uniforme screeningsmethode waarmee huisartsen patiënten kunnen verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Aanleiding voor het ontwikkelen van een screeningsinstrument is de omvorming van de ggz die per 1 januari 2014 van kracht werd. Dat meldt ZN.
De ggz is omgevormd in een stelsel met een ‘generalistische basis ggz’ en een ‘gespecialiseerde ggz’. Het doel van deze stelselwijziging is een passende behandeling op de juiste plaats. Patiënten met lichte klachten worden geholpen in de huisartsenzorg. Behandeling van lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen vindt plaats in de generalistische basis ggz. Patiënten met complexe stoornissen worden geholpen in de gespecialiseerde ggz. Uitgangspunt is dat de behandeling van patiënten dichter bij huis plaatsvindt, minder zwaar is, en daardoor ook goedkoper.
In de keten van de ggz is een belangrijke rol weggelegd voor de huisarts. ‘Op de eerste plaats moet hij vaststellen of het wel of niet om een ggz-aandoening gaat. Vervolgens moet hij bepalen of hij zelf, eventueel met hulp van een praktijkondersteuner, de ggz-zorg kan aanbieden of dat op basis van het ziektebeeld moet worden doorverwezen naar de generalistische basis ggz of gespecialiseerde ggz’, zegt Ronald Luijk, senior beleidsadviseur bij ZN.
Duidelijke richtlijnen kunnen de huisarts hierbij helpen. Luijk: ‘Zorgverzekeraars en huisartsen vinden het belangrijk dat huisartsen een eenduidig systeem kunnen gebruiken om te bepalen waar een patiënt het beste kan worden behandeld. Iedereen hanteert dan dezelfde beslisregels, wat van belang is voor de kwaliteit van de zorg.’
© Nationale Zorggids