Mensen uit zware ggz toch toegang Wet Langdurige Zorg
De Tweede Kamer heeft besloten cliënten met zware psychiatrische problematiek toch op te nemen in de nieuwe Wet Langdurige Zorg (WZL). In de originele plannen bestond die toegang niet. De Kamer nam het besluit na een motie van CDA en D66. Dit meldt Zorgvisie.
Het zorgveld werkt nu aan een precieze afbakening van de doelgroep. Vooralsnog gaat het om naar schatting 10.000 tot 12.000 mensen. Onder meer koepelorganisatie Landelijk Platform GGz werkt aan de vraag wie er precies toegang krijgen tot de WLZ-zorg.
“Het criterium is nu of mensen al dan niet langdurig een veilige omgeving met 24-uurs nabije zorg nodig hebben,” legt woordvoerder Mirjam Drost van het Landelijk Platform GGz uit. “In het jargon heb je mensen met een B-pakket en een C-pakket. In het B-pakket hoort intramurale zorg met behandeling en het C-pakket is dat zonder behandeling. Wij maken ons er hard voor dat in beide groepen mensen zitten die toegang moeten krijgen tot WLZ-zorg en dat niet een keuze wordt gemaakt voor de ene groep of de andere groep.”
Kamerlid Vera Bergkamp diende namens D66 een motie in. “Ten eerste is bekend dat er zware psychiatrische patiënten zijn die niet zelfstandig buiten een instelling kunnen wonen. Ten tweede is het onrechtvaardig dat mensen met de zwaarste zorgvraag in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg wel toegang krijgen tot de WLZ, maar in de ggz niet. Dat is een vorm van ongelijkheid,” aldus Bergkamp. Wel wil zij benadrukken dat de WLZ niet als eindstation moet worden gezien en dat met regelmaat moet worden gekeken of mensen meer zelfstandigheid aankunnen. “Ook binnen de WLZ moet ruimte zijn voor participatie.”
© Nationale Zorggids