17 juni 2013 om 11:25
2 minuten lezen
Discussieer mee: Lezing Hans de Vos – Wie ben ik?
Onderwerp van de avond was: wat voor type mens ben je? En hoe kun je je kwaliteiten laten aansluiten bij de verschillende rollen in je privé- en werkomgeving. Waar zijn je vrienden, vriendinnen of je partner anders in dan jij? Wat sluit goed aan, wat minder en hoe ga je daarmee om? Zo is dat ook in een werksituatie: welke werkzaamheden gaan je goed af en welke minder? Waarom werk je met de ene collega prettiger samen dan met de andere?
Aan de hand van de Myers-Briggs type indicator (MBTI) maakten de deelnemers tijdens de avond hun eigen persoonlijkheidsprofiel en bekeken het op de verschillende assen van het model. Hieronder zijn de vier assen kort uitgelegd:
1 Extraversion of Intraversion: Haal je je energie voornamelijk uit de wereld om je heen of voornamelijk uit je innerlijke belevingswereld?
2 Sensing of Intuition: Heb je een voorkeur voor het opnemen van feitelijke informatie of neem je informatie op het leggen van verbanden, het denken in grote lijnen en de ervaringen die je eerder hebt opgedaan?
3 Thinking of Feeling: Neem je beslissingen op basis van logica of op basis van je gevoel?
4 Judging of Perceiving: werk je planmatig en geordend en geef je waarde-oordelen of werk je flexibel en spontaan en hoef je niet direct iets te vinden van de de dingen?
Onder leiding van Hans de Vos keken deelnemers gezamenlijk welke verschillende rollen in organisaties nodig zijn, waar ze mogelijk voor mogelijkheden of moeilijkheden zorgen. Ook werd aandacht besteed aan de wijze waarop organisaties veranderen en wat voor type mensen daarin nodig zijn. De presentatie van Hans de Vos vind je hier.
Discussieer mee:
Wat zijn volgens jou belangrijke persoonlijkheidskenmerken om als professional goed te functioneren in de zorginstelling van de toekomst?
(reageren kan onderaan dit artikel)
Wat zijn volgens jou belangrijke persoonlijkheidskenmerken om als professional goed te functioneren in de zorginstelling van de toekomst?
(reageren kan onderaan dit artikel)
© Nationale Zorggids / Astare