25 februari 2013 om 12:51
< 1 min lezen

Werking neurostimulatie bij patiënten met dwangstoornis ontrafeld

AMSTERDAM – Het stimuleren van de hersenen met Deep Brain Stimulation (DBS) is een effectieve behandelmethode tegen een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Patiënten ervaren na een dergelijke behandeling daadwerkelijk minder angst en dwangklachten. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hebben de werking van deze therapie ontrafeld.

Sinds 2005 worden patiënten met een ernstige vorm van OCS in het AMC behandeld met DBS. Bij deze behandeling worden twee elektroden geïmplanteerd in een klein gedeelte van de hersenen, de nucleus accumbens. Gestuurd vanuit een pacemaker geven de elektroden elektrische prikkels af, waarmee ze de hersenactiviteit beïnvloeden.

Door middel van functionele hersenscans (fMRI) toonden de onderzoekers bij deze patiënten een overactief frontostriataal hersennetwerk aan. Dit netwerk speelt een belangrijke rol bij het aansturen van gedrag en motivatie. Bij behandelde patiënten bleek dit hersennetwerk echter dezelfde activiteit te krijgen als die van gezonde personen. Deze normalisatie vond niet alleen plaats rondom de elektroden, maar verspreidde zich razendsnel door het hele hersencircuit.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03
    • GGZ

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41