Verzet GGZ-instellingen tegen hoofdlijnenakkoord
ZEIST – Sinds 2000 is de geestelijke gezondheidszorg-sector flink in omvang toegenomen met een jaarlijkse groei van 10 procent. Hierdoor ging in 2011 ruim 4 miljard euro om in de curatieve GGZ-zorg. Om de groei van de sector te beteugelen zijn vorig jaar in het hoofdlijnenakkoord afspraken gemaakt tussen zorgverzekeraars, GGZ-aanbieders en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Hiertegen is verzet ontstaan vanuit GGZ-instellingen, zo meldt GGZnieuws.nl.
In het hoofdlijnenakkoord is een landelijke maximale macrogroei van 2,5 procent afgesproken. GGZ Nederland verzet zich tegen het feit dat sommige zorginstellingen minder dan 2,5 procent groeiruimte krijgen. Volgens algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland Pieter Hasekamp is het percentage echter geen recht per instelling, maar een landelijk maximum. Afhankelijk van de regionale situatie worden er afspraken gemaakt tussen zorginstellingen en zorgverzekeraars om op lokaal niveau afspraken te maken.
In de praktijk kan dit ertoe leiden dat sommige GGZ-instellingen minder en andere meer groeiruimte krijgen. De keuzes die zorgverzekeraars hierin maken, hangen ook samen met regionale ontwikkelingen en het aantal nieuwe instellingen per regio, dat door middel van restitutievergoedingen de groei ongecontroleerd kan opdrijven. Zorgverzekeraars Nederland noemt de kritiek van GGZ Nederland dan ook voorbarig.
© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal