DEN BOSCH (Novum) - Drie op de tien klachten die binnenkomen bij het meldpunt voor seksueel misbruik in de katholieke kerk kunnen vanwege het ontbreken van ondersteunend bewijs niet gegrond worden verklaard. Dat heeft voorzitter van het meldpunt Wiel Stevens zaterdag gezegd bij RKK Kruispunt Radio.
Stevens, oud-president van het gerechtshof in Den Bosch, zegt dat hij er vaak van overtuigd is dat het misbruik wel degelijk heeft plaatsgevonden. Hij noemt het dan ook 'verschrikkelijk' dat deze klachten vanwege een gebrek aan ondersteunend bewijs moeten worden afgewezen. "Iedere keer als ik een klacht niet gegrond kan verklaren, heb ik er last van."
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de behandeling van de slachtoffers van het misbruik binnen de rooms-katholieke kerk, zo werd vrijdag bekend. Er komt een nieuwe hoorzitting. Stevens spreekt tegen dat het meldpunt hapert, al hoort hij ook dat er geklaagd wordt. Tegen de aangekondigde hoorzitting heeft hij volstrekt geen bezwaar. "Het oog van de meester wil nog wel eens helpen."
De commissie heeft tot nu zo'n vijfhonderd klachten behandeld. Ongeveer eenzelfde aantal moet nog worden behandeld, al komen er nog steeds zo'n vijf klachten per week binnen. De commissie kan ongeveer vierhonderd klachten per jaar bekijken.
Wel stokt de behandeling volgens Stevens. Slachtoffers moeten hun klacht namelijk uitgebreid op schrift stellen, waardoor volgens hem het misbruik opnieuw gaat leven. Omdat veel slachtoffers dat moeilijk vinden, zijn er te weinig klaagschriften die al behandeld kunnen worden.
Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK werd vorig jaar geopend. De eerste zaken werden in april afgehandeld. Het bedrag dat kan worden uitgekeerd als het misbruik gegrond wordt verklaard kan oplopen tot honderdduizend euro.