Geld

OUDENBOSCH - Een wijkverpleegkundige is het vaste gezicht en aanspreekpunt in een wijk en heeft als belangrijke taken om gezondheidsproblemen tijdig te signaleren en ervoor te zorgen dat mantelzorgers niet overbelast worden.

De Regionale Kruisvereniging West-Brabant (RKV) voert al enkele jaren het project ‘De wijkzuster terug’ uit. De gemeente Halderberge heeft besloten rijksgelden van meer dan 100.000 euro aan de vereniging beschikbaar te stellen, waardoor de komende twee jaar een wijkzuster in de gemeente werkzaam zal zijn.

Een wijkzuster gaat op pad aan de hand van signalen of vragen van bijvoorbeeld inwoners, mantelzorgers, familie en buren, zonder dat hiervoor een indicatie of eigen bijdrage wordt gevraagd. Samen met de klant bekijkt de wijkzuster wat er nodig is en schakelt eventueel professionele hulp in. Zij doet echter ook een beroep op de eigen kracht van de inwoners en hun netwerk (mantelzorgers, familie en buren).

De eerste pilots van het project zijn overigens aangemerkt als een ‘Zichtbare Schakelproject’. Dit is een landelijk programma dat de integrale aanpak tussen wonen, preventie, welzijn en zorg wil verbeteren door meer wijkverpleegkundigen in de wijken actief te laten zijn.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz