Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen
Veel LHBTIQ+-jongeren drinken meer alcohol dan cis-heteroseksuele leeftijdsgenoten. Dit verhoogt hun risico op kanker, mentale problemen en andere gezondheidsklachten. KWF Kankerbestrijding, samen met COC, Trimbos-instituut en Rutgers, wil deze trend keren met een nieuw project om een gezondere leefstijl te bevorderen. Dit meldt Trimbos-instituut.
Lesbische en bi+ personen drinken vaker overmatig. Bij lesbische vrouwen gaat het om 11 procent, bi+ personen om 7 procent, tegenover 4 procent bij cisgender hetero’s. Intersekse personen (23 procent) en queer personen (12 procent) rapporteren nog hogere percentages. Volgens KWF-directeur Dorine Manson brengt alcoholgebruik gezondheidsrisico’s mee, zoals een verhoogde kans op zeven soorten kanker en mentale aandoeningen.
Coping
Het verhoogde alcoholgebruik wordt deels toegeschreven aan minderheidsstress. Jongeren ervaren discriminatie, groepsdruk en negatieve verwachtingen, legt Gebi Seedorf van COC uit. Vooral in de identiteitsvormende jaren van 12 tot 24 jaar zoeken ze manieren om hiermee om te gaan, waaronder alcoholgebruik.
Bewustwording en betere gezondheidskeuzes
Het project start met onderzoek naar de behoeften en uitdagingen van LHBTIQ+-jongeren. Samen met experts en jongeren ontwikkelen de organisaties interventies op maat, zoals campagnes, gespreksstarters en voorlichting voor professionals. Deze aanpak moet bijdragen aan bewustwording en betere gezondheidskeuzes. Jeroen van Zanten, oprichter van Queer & Sober, benadrukt het belang van alcoholvrije ruimtes in de queer gemeenschap. “ Er is steeds meer behoefte aan omgevingen waarin het helemaal prima is om niet te drinken. En waar die sociale druk er ook niet is.”
Investering KWF
KWF investeert ruim 400.000 euro in het project dat de komende twee jaar wordt uitgerold. Met 2,7 miljoen LHBTIQ+-personen in Nederland, waarvan 19 procent tussen 15 en 25 jaar oud, richt het project zich op een brede groep. Het uiteindelijke doel is om een gezondere leefstijl te stimuleren, met keuzes die bijdragen aan een betere lichamelijke en psychische gezondheid.