Nederland heeft nog maar vijf grote genderzorgaanbieders
2 augustus 2024 om 13:51
< 1 min lezen

Nederland heeft nog maar vijf grote genderzorgaanbieders

Nu BuroJIJ haar vertrek heeft aangekondigd, telt Nederland slechts nog enkele grote aanbieders van genderzorg. BuroJIJ, met overeenkomsten in ruim tachtig gemeenten,  kan de financiële verantwoordelijkheid niet meer dragen. De vergoeding van gemeenten is te laag en de administratieve lastendruk te hoog. Doordat er nu nog een genderzorgaanbieder minder is, komen de wachtlijsten nog meer onder druk te staan, waarschuwt Transgender Netwerk Nederland. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Jongeren met genderdysforie kunnen hierdoor sombere of zelfs depressieve klachten krijgen. Voor hen is genderzorg in het leven geroepen, dat gespecialiseerd is aan trans personen met psychische klachten. Willen jongeren een geslachtsverandering ondergaan, kunnen ze bij deze aanbieders een indicatiestelling krijgen en bij het medisch traject ondersteund worden. Veelal universitaire ziekenhuizen zijn met deze vorm van zorg begonnen, maar inmiddels zijn er ook ggz-aanbieders die jongeren met genderdysforie psychisch ondersteunen.

Lage vergoedingen

BuroJIJ is een van de groten van ons land en een groot deel van het personeel is LHBTQIA+. De jeugdhulpaanbieder moet echter stoppen met het verlenen van jeugd-ggz en genderzorg omdat de vergoedingen van gemeenten niet hoog genoeg zijn. Gemeenten de tarieven bijna nooit, terwijl de lonen in de sector flink zijn gestegen. Tel daar de administratieve lasten bij op en er ontstaat een onhoudbare situatie.

Vijf genderzorgaanbieders

Veel ander grote aanbieders van genderzorg zijn er ook al mee gestopt. Nederland telt er nu slechts nog vijf buiten het ziekenhuis: Check-in Genderzorg, Youz, Jonx, PsyTrans – De Vaart en Genderteam Zuid Nederland. Deze laatste aanbieder zit in een financieel grijs gebied, maar kan maakt lijkt een doorstart te kunnen maken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Toepassing hoogrisicobeleid ggz-instellingen heeft vaak schadelijke gevolgen

    Vandaag om 10:21
    • GGZ

    Nog altijd niet genoeg plekken voor beschermd wonen

    Gisteren om 13:00