23 februari 2013 om 20:14
2 minuten lezen

‘Misbruikschandaal kost kerk dertig miljoen euro’

AMSTERDAM (Novum) – Het kindermisbruikschandaal heeft de rooms-katholieke kerk in Nederland bijna dertig miljoen euro gekost. Daarvan is 19,2 miljoen euro smartengeld voor de slachtoffers, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een eigen onderzoek. Voorzitter Wiel Stevens van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK zegt in de krant dat veel slachtoffers geen vergoeding hebben gekregen omdat de regels te streng zijn.

Het klachtenmeldpunt en het onderzoek van de commissie-Deetman kostten de kerk bij elkaar 10,5 miljoen euro. Vergeleken met Ierland is de kerk in Nederland volgens de krant nog goedkoop uit. Daar zegden religieuze ordes in 2009 een half miljard euro toe.

Dat de kosten in Nederland meevallen, zou komen door het lage aantal meldingen en door de beperkingen die voor het uitkeren van een vergoeding zijn aangebracht. Zo krijgen slachtoffers van lichamelijke of geestelijke mishandeling geen smartengeld. Misbuikslachtoffers moeten bovendien bewijs leveren.

In Ierland werd wel een vergoeding uitgekeerd voor geweldslachtoffers en hoefden misbruikslachtoffers vaak geen bewijs te leveren. Bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK in Nederland kwamen 1156 klachten binnen. Van de klachten wordt volgens voorzitter Stevens dertig procent afgewezen, vooral omdat steunbewijs ontbreekt.

Het overgrote deel van de afgewezen klagers is volgens Stevens wel degelijk misbruikt. “Maar de regels laten niet toe hun klacht gegrond te verklaren”, zegt hij in de krant. Het is volgens hem aan de kerk om na te denken over wat er met deze mensen moet gebeuren. “We hebben het hier wel over de rooms-katholieke kerk, een organisatie van statuur. Dan laat je het niet op het geld ploffen.”

De bisschoppen zeggen het probleem te onderkennen. Volgens hen moet worden bekeken wat nog voor deze slachtoffers kan worden gedaan, schrijft de krant.

De oversten van congregaties en ordes, waar tachtig procent van het kindermisbruik werd gepleegd, zijn volgens de krant terughoudender. De Konferentie Nederlandse Religieuzen, hun koepelorganisatie, wijst erop dat het aantal gegrond verklaarde klachten aan de hoge kant is. De KNR zou niets voelen voor het aanpassen van de procedure.

Dat in religieuze instellingen misbruik werd gepleegd, was bij veel mensen bekend maar er werd weinig over gesproken. De komende week is het drie jaar geleden dat het misbruik in de openbaarheid kwam door berichtgeving van NRC Handelsblad en de Wereldomroep over jarenlang misbruik van leerlingen door de paters en broeders salesianen in internaat Don Rua in ‘s-Heerenberg. Daarna kwamen veel andere misbruikzaken binnen de kerk en in internaten aan het licht.

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03