
MIND toert langs ggz-instellingen om in gesprek te gaan over seperaties
Eenzame opsluiting in de ggz neemt nog steeds toe, ondanks jarenlange beloften om dit terug te dringen. Separaties verminderen kan alleen als professionals, cliënten en naasten samenwerken. Met die boodschap reist MIND langs ggz-instellingen om verandering te stimuleren. Dit meldt MIND.
Eind vorige week was de aftrap van de campagnetour Stop Eenzame Opsluiting in de ggz bij GGZ Noord-Holland-Noord. In een bijeenkomst spraken zorgprofessionals, cliënten, ervaringsdeskundigen en bestuurders over knelpunten en oplossingen. De impact van separatie is groot, maar dwangvrij werken blijkt in de praktijk moeilijk. Ondanks het DolhuysManifest, dat in 2016 door veertien instellingen werd ondertekend om uiterlijk in 2020 separeervrij te zijn, stijgt het aantal separaties nog steeds.
GGZ Noord-Holland-Noord als voorloper
GGZ Noord-Holland-Noord laat zien dat verandering mogelijk is. De instelling sloot de separeercellen op forensische afdeling Hooge Venne en benadrukt dat succes alleen mogelijk is door samenwerking tussen ambulante-, crisis- en klinische teams. Tijdens de bijeenkomst werden goede voorbeelden gedeeld en knelpunten besproken. MIND verzamelt deze inzichten en verwerkt ze in een advies voor de toekomst.
Cultuurverandering nodig
MIND hoopt met deze tour een brede bewustwording te creëren over de impact van separatie en alternatieve zorgvormen. Minder dwang vraagt om meer dan alleen intenties. Er is een cultuurverandering nodig, met nieuwe werkwijzen, scholing en organisatorische aanpassingen. MIND hoopt dat de tour professionals en ggz-aanbieders stimuleert en inspireert om dwang terug te dringen met nauwere samenwerking.