MIND: ‘Toename dwang en isolatie binnen de ggz is alarmerend’
Het aantal separaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is zorgwekkend toegenomen, zo blijkt uit een recente rapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). MIND uit haar verontwaardiging over deze stijging en dringt aan op directe actie vanuit de politiek. Volgens het rapport steeg het aantal separaties in de ggz van 8.049 in 2022 naar 8.819 in 2023, terwijl ook de totale uren van isolatie significant toenamen. Dit gaat in tegen de beleidsdoelen om juist minder dwangmaatregelen te gebruiken, aldus MIND.
De impact van dwangmaatregelen zoals eenzame opsluiting is groot. Patiënten ervaren vaak angst, frustratie en een gevoel van onbegrip, wat kan leiden tot verdere trauma’s en gezondheidsproblemen. MIND benadrukt dat isolatie in strijd is met fundamentele rechten, zoals het recht op vrijheid, en gaat zelfs in tegen internationale verdragen waar Nederland aan gebonden is, zoals het VN-verdrag Handicap.
Verbod op eenzame opsluiting
Ondanks inspanningen in de afgelopen decennia om het gebruik van dwang in de ggz te verminderen, blijft de situatie verergeren. De branche wijst op registratieproblemen, verschillen in definitie en personeelstekorten als oorzaken voor de stijging. MIND vindt deze verklaringen onvoldoende en roept de overheid op tot een verbod op eenzame opsluiting en versterking van het zorgpersoneel.
Campagne
MIND start binnenkort een campagne om met de sector in gesprek te gaan en duurzame veranderingen te bewerkstelligen. Het doel is helder: het aantal eenzame opsluitingen in de ggz moet drastisch omlaag.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky