19 juni 2023 om 16:06
2 minuten lezen

Lowlands Science: Een psychedelische trip door virtual reality

Wetenschappers uit Leiden gaan op Lowlands onderzoeken of de virtuele realiteit gebruikt kan worden om een psychedelisch trip fysiek en mentaal te stimuleren. De resultaten zouden mogelijk gebruikt kunnen worden voor toekomstige therapieën. Dit meldt ggztotaal.

Het team dat bestaat uit psychologen gaan het experiment, genaamd Een trip met de Magic MushVroom, uitvoeren tijdens het Lowlands festival in Biddinghuizen. Het team wordt geleid door Michiel van Elk, die normaal de effecten van ‘reguliere’ geestverruimende middelen onderzoekt en welk effect ze hebben op de hersenen.

Psychedelische wereld

In het experiment worden vrijwilligers door een VR-headset meegenomen in een wonderlijke omgeving van planten en patronen, die ontworpen is door kunstenaarscollectief Plant Fictions. De wereld reflecteert omschrijvingen van trip-ervaringen. Van Elk: “Tijdens de sessie meten we met sensoren de hartslag en de huidgeleiding van de deelnemers. Na afloop vullen ze vragen in over al dan niet eerdere ervaringen met drugsgebruik, hun persoonlijkheid en hoe ze deze VR-ervaring beleefden.”

Lowlands Science

Elk jaar wordt er ruimte vrij gemaakt op Lowlands voor onderzoeken en experimenten tijdens het programmaonderdeel Lowlands Science. Hier kunnen wetenschappers een voorstel indienen waarbij festivalbezoekers als proefpersonen gebruikt kunnen worden, waarbij maar een paar onderzoeken een plek krijgen. Van Elk is blij met zijn plekje. “Fantastisch dat ons onderzoek begint op Lowlands, waar zoveel diverse mensen samenkomen. Het experiment is het begin van een grote studie die we komende jaren gaan uitvoeren.”

Effect

Door een psychedelische trip wordt het bewustzijn van een gebruiker veranderd, waardoor alles in een ander perspectief terecht komt. Volgens Van Elk wordt het bewustzijn gereset. Gebruiker kunnen dan vastgeroeste piekerpatronen loslaten en nieuwe denkpaden bewandelen.

Therapeutisch

Door dit effect worden er wereldwijd verschillende klinische proeftrajecten uitgevoerd op mensen met een ernstige depressie of posttraumatische stressstoornis, waar ze bijvoorbeeld een kleine dosis MDMA toegediend krijgen. Van Elk zegt dat naast de vele voordelen, er hier ook nadelen aanzitten en dat verder onderzoek nodig is. Daarom wil zijn team een alternatief onderzoeken. “Met als groot voordeel dat er geen enkele stof in het bloed terechtkomt en de kijker eenvoudig kan stoppen door de ogen te sluiten of de headset af te doen als het te heftig wordt.”

Testgroep

Alle onderzoeken van Lowlands Science wordt uitgevoerd op een afgebakend terrein, waarbij dit experiment alleen tussen 12.00 en 20.00 uur uitgevoerd wordt. In het intake gesprek wordt gekeken of deelnemers vooraf alcohol en/of drugs hebben geconsumeerd. “Deelnemers hoeven niet per se nuchter te zijn, maar ze moeten wel goed in staat zijn om mee te doen. Het team kan zo ook onderzoeken in hoeverre de al geconsumeerde middelen van invloed zijn op de beleving. We beginnen al om 12.00 uur, dus ik denk dat er ook genoeg nuchtere mensen zullen meedoen aan het onderzoek.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03