8 november 2012 om 11:58
< 1 min lezen

Investeren in goede eerstelijnszorg loont

UTRECHT – Voor een land loont het te investeren in een betere eerstelijnszorg, omdat het vermijdbare ziekenhuisopnamen vermindert, sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid verkleint en een positieve bijdrage levert aan de volksgezondheid, zo meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL.

Dat blijkt uit onderzoek naar de prestaties van Europese eerstelijnsgezondheidszorgsystemen, dat door promovendus Dionne Kringos, werkzaam bij het NIVEL werd uitgevoerd. Zij toonde aan dat wanneer een land een sterke, goed functionerende eerstelijnsgezondheidszorg heeft, de inwoners van dat land in het algemeen gezonder zijn.

“Europese landen variëren in de sterkte van de eerste lijn”, zegt Kringos. “De informatie die wij op deze manier over de eerste lijn in een land krijgen, biedt beleidsmakers aanknopingspunten voor strategieën om de zorg te verbeteren.” Volgens haar moet er vooral aandacht worden besteed aan de dimensies en indicatoren waarop een land minder goed scoort.

Europese landen met een goed ontwikkelde eerstelijnsgezondheidszorg zijn vooral Finland, Denemarken, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal.

Dionne Kringos promoveert aanstaande maandag aan de Universiteit Utrecht.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Gemeenteraad Deventer blokkeert plannen voor kliniek Transfore

    Gisteren om 10:16
    • GGZ

    Haast gezet achter nieuwe regels beroepsgeheim na declaratie-onrust ggz

    Gisteren om 09:25