19 juli 2016 om 16:18
2 minuten lezen
Intentieverklaring zelfstandig wonen kwetsbare Capellenaren
Wethouder Josien van Cappelle ondertekende vorige week samen met Peter van Lieshout, directeur van woningcorporatie Havensteder, en een aantal zorgpartijen een intentieverklaring over de huisvesting en begeleiding van kwetsbare Capellenaren. Het gaat hierbij om mensen met psycho/sociale problemen die zelfstandig gaan wonen na een verblijf in een zorginstelling. Een goede begeleiding moet deze uitstroom versoepelen en terugval voorkomen.
Gezamenlijke zorgtaak
De gemeente, woningcorporatie en zorgpartijen willen het huisvesten van kwetsbare inwoners in reguliere woningen en woonvoorzieningen en de begeleiding die daarbij hoort beter op elkaar afstemmen. Wethouder Josien van Cappelle licht toe: “Capellenaren die uit een zorginstelling stromen hebben woonruimte nodig. Dit is in theorie een zaak tussen verhuurder en huurder. Maar in de praktijk blijkt dat er veel op hen afkomt. Denk bijvoorbeeld aan het zelf regelen en betalen van huur, een zorgverzekering of het aanvragen van een uitkering. Daarom willen we samen deze groep kwetsbare inwoners zo goed mogelijk begeleiden naar en in de nieuwe woonsituatie en daarmee voorkomen dat deze mensen in de problemen komen of overlast veroorzaken.”
Nieuwe werkwijze
De nieuwe werkwijze moet de uitstroom versoepelen en terugval voorkomen. “Iedereen heeft behoefte aan een eigen plek om te wonen. Toch is het vaak wennen, zeker als je lang in een instelling hebt gewoond. Het opbouwen van een dagritme of ondersteuning bij praktische zaken helpen om deze stap te maken. En om iets te kunnen betekenen voor anderen in je omgeving”, zegt Norbert van IJperen van Pameijer. “Daarom hebben we samen met de gemeente en woningcorporatie afspraken gemaakt over begeleiding naar een eigen woning en bij het zelfstandig wonen. Zo kunnen mensen weer op een prettige manier wonen in hun wijk.”
Directeur Peter van Lieshout van Havensteder vult aan: “We zoeken voor elk persoon een passende oplossing waarbij we uiteraard ook het belang van omwonenden goed in de gaten houden. Wanneer toch ernstige woonoverlast ontstaat, kan een huisuitzetting volgen. Dit kan betekenen dat de persoon teruggaat naar de instelling.”
Uitbreiding
De gemeente onderzoekt tevens de mogelijkheden om de werkwijze uit te breiden naar andere doelgroepen zoals slachtoffers huiselijk geweld en ex-gedetineerden en de daarbij betrokken instellingen.