30 juli 2018 om 11:55
< 1 min lezen

In de toekomst mogelijk maatregelen tegen niet-gecontracteerde ggz

Mogelijk volgen er in de toekomst maatregelen tegen ongecontracteerde ggz-aanbieders. Zorgaanbieders zonder contract zijn namelijk duurder en lossen de wachttijden in de ggz niet op, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid die de uitkomsten van een onderzoek van Arteria Consulting naar de Tweede Kamer stuurde. Dat meldt Skipr. 

Tussen 2014 en 2016 is het aandeel niet-gecontracteerde ggz toegenomen. De groei is met name te zien in de omzet die deze zorgaanbieders hebben gedraaid. 8,5 procent van alle patiënten ging in 2016 naar een ongecontracteerde ggz-aanbieder. De meeste aanbieders zonder contract zijn ambulante-, overige-, en verslavingszorginstellingen.

Voor patiënten maakt het niet zoveel uit of de zorg nu gecontracteerd is of niet. Tenminste, als het gaat om kwaliteit en doelmatigheid. Als het gaat om kosten, dan is niet-gecontracteerde zorg duurder dan gecontracteerde zorg.

Waarom kiezen aanbieders er soms voor om geen contract aan te gaan? Uit onderzoek blijkt dat ze zorgcontractering gedoe vinden en dat ze zorgverzekeraars niet willen laten mede-beslissen wat de inhoud van de behandeling is. Vrijgevestigden vinden de vrijheid zonder contract een belangrijke beweegreden. 

Aan de andere kant willen zorgverzekeraars de toename van het aantal niet-gecontracteerde ggz-aanbieders aanpakken. Ze vinden dat deze aanbieders onvoldoende transparant zijn. Ook noemen zorgverzekeraars ongecontracteerde zorgaanbieders commerciëler. Verzekeraars zien wel degelijk een verschil in kwaliteit en doelmatigheid, met name omdat er onvoldoende inzicht is in de processen van niet-gecontracteerde zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen

    Gisteren om 14:22
    • GGZ

    Oom van door Michael P. vermoorde Anne Faber schrijft boek over tbs

    Gisteren om 08:25