9 maart 2018 om 12:23
< 1 min lezen

Groep wetenschappers twijfelt aan werkzaamheid mindfulness bij burn-out

Steeds meer mensen bijvoorbeeld een burn-out of een depressie doen mindfulness-cursussen om zo meer in het heden te leven. Mindfulness helpt mensen meer in contact te staan met hun emoties en hun omgeving. Dergelijke cursussen worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar een groep internationale experts twijfelen aan de werkzaamheid van mindfulness voor mensen met een depressie of andere psychische problemen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Niet dat ze twijfelen aan het nut van mindfulness an sich, maar of het mensen met een burn-out of depressie echt helpt is wetenschappelijk nooit bewezen. Klinisch psycholoog Carien Karsten denkt dat mensen bijvoorbeeld net zo goed kunnen gaan bowlen.

“Daarmee wil ik niet zeggen dat mindfulness niet werkt. Maar het werkt vooral omdat mensen die aan mindfulness doen blij worden en zich goed voelen omdat ze deel uitmaken van een enthousiaste groep en hetzelfde doormaken.” Volgens Karsten zijn dezelfde gezondheidseffecten te behalen door te bowlen of fietsen, als iemand dat graag doet.

Mindfulnesstrainer Anne Formsma is voor meer onderzoek, maar ziet desondanks goede resultaten bij haar cursisten. Mensen slapen beter en zijn veerkrachtiger. Deelnemers krijgen veel handvatten me om een energierijker leven te leiden, maar Formsma denkt wel dat de grote diversiteit aan aanbieders zorgt voor een verschil van kwaliteit van diverse cursussen.

Onderzoeker Nicholas van Dam is een andere criticus. Desondanks denkt hij wel dat zodra er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, dat dit positieve resultaten zal laten zien.

Dit betekent overigens niet dat er nooit onderzoek naar is gedaan. Het Radboudumc deed enkele jaren geleden onderzoek naar mindfulness en het effect op depressieklachten. Daaruit bleek dat klachten zeker wel verminderen door mindfulnesstherapie, specifiek cognitieve therapie. Een ander vorm dan bovengenoemde cursussen. Ook helpt het volgens het Radboudumc om een terugkerende depressie te voorkomen. Daarvoor onderzoekt het ziekenhuis geanonimiseerde gegevens uit negen internationale studies naar Minfulness Based Cognitive Therapy.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41