10 augustus 2018 om 13:34
< 1 min lezen

Ervaringsdeskundigen ‘verward gedrag’ adviseren Apeldoornse meldkamer

Onlangs liepen twee ervaringsdeskundigen mee op de meldkamer in Apeldoorn. Deze ervaringsdeskundigen hebben (in het verleden) verward gedrag vertoond en willen de politie nu helpen bij het herkennen van zulke problemen. Het meelopen op de meldkamer vond plaats op initiatief van Mink de Vries die eerder tijdens een psychose werd gearresteerd en in de cel gestopt door vijf agenten. Dat meldt de Stentor. 

“Het ontbreekt vaak aan specialistische kennis om incidenten met verwarde personen te herkennen en daarvoor de juiste hulp in te schakelen. Het zou enorm helpen als die kennis er wél is in de meldkamer”, aldus De Vries die samen met een ander ‘verward persoon’ langskwam bij de meldkamer.

Dankzij hun meeloopdagen is een waslijst met veertien aanbevelingen opgesteld. Volgens De Vries kunnen centralisten al vrij snel de mate van verwarring en gevaar inschatten op basis van gedragingen en kleding. Iemand die met legerkleding en een gewelddadig item over straat loopt heeft een hoger risicoprofiel dan iemand die slechts verward rondjes loopt.

Waar het verstandig is om de politie in te schakelen bij de agressieve persoon, zou een sociaal wijkteam het beter doen bij iemand die verward rondjes loopt in zijn buurt. Nu wordt vaak de politie op pad gestuurd, terwijl in de meeste gevallen een ggz-medewerker effectiever zou zijn geweest.

De politie Oost-Nederland heeft de adviezen van ervaringsdeskundigen als zeer nuttig ervaren. “Ervaringsdeskundigen die met ons meekijken – vaak met een frisse blik – kunnen heel nuttig zijn. Hun bezoeken aan de meldkamer hebben een rapport opgeleverd met aanbevelingen. We bespreken de tips en kijken op welke manier we er ons voordeel mee kunnen doen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41