Eerste Nederlandse kliniek voor game- en gokverslaafden opent deuren
Hervitas is de eerste instelling in Nederland die een speciale behandelprogramma biedt voor game- en gokverslaafden. De instelling is van mening dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de verschillende verslavingsvormen en dat deze verschillen niet effectief behandeld worden met een generiek programma. De nieuwe specialistische behandeling richt zich volledig op de specifiek verslaving met al haar kenmerken en aspecten. Dat meldt Hervitas.
Verslaving kent vele vormen. Mensen kunnen verslaafd zijn aan middelen maar ook aan een bepaalde activiteit, een gedragsverslaving. De meeste mensen hebben wel een beeld bij alcohol- en drugsverslaving, maar bij een game- of gokverslaving ligt dat anders. Op dit moment is de verslaving aan gamen en gokken de snelst groeiende. De mogelijkheden voor gamen en gokken zijn alom aanwezig en steeds jonger krijgen mensen toegang tot het internet en tot gokken. Ook deze gedragsverslaving kent heftige gevolgen. Voor de verslaafde zelf en voor zijn of haar omgeving.
Cliënten met een gedragsverslaving lijken het lastig te vinden zich te identificeren met mensen die verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol of drugs, zegt Hervitas. De behandelstaf van psychiater, psychologen en (ervarings)deskundige therapeuten werken al jaren met deze verslaafde doelgroep. Daarom is er gekozen om een nieuwe instelling op te richten met specifieke zorg voor game- en gokverslaving. Op 1 februari is de organisatie in Zeist gestart met deze nieuwe verslavingsinstelling met de naam Hervitas. Hervitas staat voor HERstel van je leven (VITAS).
De dagbehandeling is een intensief programma dat drie weken duurt. Naast behandelmethodes als cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken, onderscheidt het programma zich vooral door de persoonlijke en directe benadering van de ervaringsdeskundige behandelingen, zegt Hervitas.
Verslaving heeft grote gevolgen voor de verslaafde en zijn omgeving. Binnen het behandelprogramma is daarom ook aandacht voor de naasten van de cliënt alsook voor eventuele andere problemen die voortkomen uit de verslaving.
Op 12 april geeft Hervitas een workshop voor praktijkondersteuners huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) die zich willen verdiepen in het begeleiden van verslaafde cliënten. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Door: Redactie Nationale Zorggids