
Declaratieregels ggz verduidelijkt in nieuwe regeling, ‘goed nieuws’ voor psychologen
Na maanden van onduidelijkheid en noodoplossingen lijkt de declaratierust eindelijk terug te keren. Psychologen en therapeuten kunnen weer declareren zoals voorheen, met vermelding van DSM-hoofdgroep of basis-ggz-profiel. Een nieuwe regeling van het ministerie van Volksgezondheid brengt duidelijkheid en opluchting voor psychologen. Dit melden Zorgverzekeraars Nederland en Skipr.
De problemen ontstonden begin dit jaar toen de Autoriteit Persoonsgegevens de oude declaratieregels te privacygevoelig vond. Facturen mochten geen diagnose-informatie meer bevatten, terwijl zorgverzekeraars dat juist nodig achten. Ggz-professionals vreesden hierdoor voor het schenden van hun beroepsgeheim, maar ook voor hun inkomsten.
Geen sprake van schending beroepsgeheim
Zorgverzekeraars schoten tijdelijk te hulp met noodmaatregelen, zoals bevoorschotting aan grote aanbieders en toestemmingsverklaringen bij kleinere praktijken. Maar dit kon niet de structurele oplossing zijn waar de sector op zat te wachten. Die kwam er eind januari: staatssecretaris Vincent Karremans van Volksgezondheid stelde een nieuwe regeling op, die sinds april geldt. Daarin staat helder omschreven wanneer en waarom diagnose-informatie gedeeld mag worden. Daarmee is het vermelden van een behandelingscategorie of stoornis op de factuur geen schending van het beroepsgeheim meer.
Voorschotten verrekend
De Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) noemt het “goed nieuws”. De regeling neemt de angst voor juridische stappen weg en zorgt dat zorgverleners ongehinderd hun werk kunnen blijven doen. Overigens was het ministerie van Volksgezondheid niet bang voor het aflopen van de oude declaratieregeling, maar vanwege de hoge nood onder de zorgverleners is er nu toch een nieuwe regeling gekomen. Hiermee kan het beroepsgeheim niet meer geschonden worden door onder meer de behandelingscategorie op een factuur te vermelden.
Uitstaande voorschotten van ggz-professionals worden door de zorgverzekeraars verrekend met binnenkomende facturen.