Corona veroorzaakt veel stress en spanning in gezinnen
Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, hebben een korter lontje, voelen zich somberder en zijn minder vrolijk. De onzekerheid over hoe lang de situatie rondom het coronavirus nog gaat duren (64 procent) en de angst dat iemand van het gezin ziek wordt (52 procent) legt veel druk op het gezinsleven. Dit meldt zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
De zorgverzekeraar liet onderzoeksbureau DirectSearch onderzoek doen naar de gevolgen van de coronacrisis op het gezinsleven in Nederland. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat, van gezinnen met schoolgaande kinderen, ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress ervaren. 48 procent van hen geeft aan meer stress te voelen sinds er verregaande maatregelen zijn getroffen door het kabinet.
Gijs Coppens, GZ-psycholoog, legt uit: “Deze situatie is voor iedereen in Nederland uniek en brengt voor elk individu eigen uitdagingen met zich mee. Maar vooral bij gezinnen kunnen de uitdagingen groot zijn. Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn. In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn.”
Combinatie werk en schoolbegeleiding stressvol voor jong gezin
Nu veel kinderen thuis zitten, komen er voor ouders extra taken op hun bord naast hun reguliere werk. Het helpen van de kinderen met hun schooltaken brengt voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee. Nog meer ouders (43 procent) zeggen zich zorgen te maken over de combinatie van het schoolwerk van de kinderen en hun eigen werk. Deze groep heeft dan ook moeite om een balans te vinden tussen werk en het gezinsleven. Ook het stressniveau ligt voor ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie flink hoger dan bij ouders met jongere of oudere kinderen (48 procent tegenover 38 procent gemiddeld). Als gevolg hiervan hebben deze ouders ook meer last van een korter lontje (45 procent) dan ouders die geen kinderen op de basisschool hebben (28 procent).
“Houd zoveel mogelijk vast aan normaal ritme”
Gijs Coppens vervolgt: “Om de sfeer goed te houden in huis moeten gezinnen op zoek naar manieren om elkaar toch de ruimte te geven. Het belangrijkste hierin is structuur aanbrengen in de dag en niet teveel afwijken van het normale ritme. Maar plan ook bewust momenten dat gezinsleden zich terug kunnen trekken of even alleen kunnen zijn. Het werken in shifts is hiervoor een goede oplossing. Eén ouder let op de kinderen zodat de ander in alle rust kan werken of ontspannen.”
Uit het onderzoek blijkt dat veel ouders maatregelen nemen om de stress binnen het gezin te verminderen. De vijf meest voorkomende maatregelen die ouders nemen zijn:
- Structuur en ritme aanbrengen
- Waar mogelijk naar buiten met de kinderen
- Extra opletten dat kinderen gezonde voeding krijgen en voldoende drinken
- Kinderen proberen zo veel mogelijk individuele aandacht geven
- Kinderen uit laten slapen
Corona versterkt verbondenheid gezin
Ondanks dat ruim een kwart van de ouders aangeeft dat er meer irritaties zijn in huis doordat ze als gezin meer op elkaars lip zitten en dat ze minder tijd voor zichzelf hebben (39 procent), halen ouders ook mooie lessen uit deze coronacrisis. Tweederde van de ouders is meer bewust geworden van de waarde van hun gezin. Bovendien geeft één op de vijf ouders aan ook na deze quarantainetijd meer tijd aan hun gezin te willen besteden.
Platform met praktische tips
Jan-Willem Evers, directeur bij Zilveren Kruis: “Het coronavirus zet de wereld op zijn kop. Als je door stress en zorgen mentaal niet lekker in je vel zit, dan heeft dit ook impact op je gezondheid. Dit onderzoek laat zien dat men zich zorgen maakt en veel stress ervaart. Zilveren Kruis biedt op haar website een
platform met praktische tips wat je zelf kunt doen, initiatieven waar je gebruik van kunt maken en antwoorden op veelgestelde vragen. Door informatie, inzicht, praktische handvatten en (h)erkenning te bieden, hopen we mensen gerust te kunnen stellen en hen een steuntje in de rug bieden.” Ook biedt Zilveren Kruis een kijkje achter de schermen in wat de organisatie allemaal doet om klanten en zorgverleners bij te staan in deze moeilijke periode.
Door: Nationale Zorggids