15 oktober 2019 om 15:15
< 1 min lezen

Amsterdam blijkt te groot voor psycholance

De twee psycholances in Amsterdam die sinds twee jaar door de stad reden, zijn niet meer. Er zijn te veel verwarde mensen om de psycholance efficiënt in te zetten. Dit meldt NU.nl op basis van berichtgeving door De Monitor.

“We kregen veel meldingen op plekken die ver uit elkaar liggen. Met twee voertuigen zorgde dat ervoor dat de wachttijden op de psycholance behoorlijk opliepen. Dat kan niet bij een acute melding, we konden niet 24 uur per dag patiënten van goede zorg voorzien”, laat directeur Frans Sier van Ambulance Amsterdam weten.

Psycholance succesvol in kleinere steden

In kleinere steden heeft de psycholance een grotere kans van slagen dan in grote steden als Amsterdam. Er zijn maar weinig psychiatrisch verpleegkundigen die ggz-instellingen beschikbaar willen stellen en in Amsterdam is de groep mensen die verward gedrag vertoont zo groot en divers, dat psychiatrie lang niet altijd het antwoord is. Soms kwam de psycholance ter plekke voor een toerist die te veel drugs had gebruikt. Daarvoor is de wagen niet bedoeld.

Psychiatriecursus regulier ambulancepersoneel

Inmiddels is het reguliere ambulancepersoneel bijgeschoold en hebben alle medewerkers een psychiatriecursus gevolgd. Dit betekent dat alle gewone ambulances nu personeel vervoeren die bevoegd en bekwaam zijn, ook voor personen met verward gedrag. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Meeste overlastmeldingen politie gingen over verward gedrag

    Vandaag om 11:51
    • GGZ

    Patiënt Fivoor laat in brief weten met inwoners Den Dolder mee te leven

    Vandaag om 09:18