4,6 miljoen euro voor onderzoek naar AI biomarkers depressie
Voor het onderzoek BOOST depression heeft het Amsterdam UMC een NWO-subsidie ontvangen van 4,6 miljoen euro. Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling van AI (artificial intelligence) biomarkers die moeten helpen bij het maken van een keuze voor de beste behandeling bij een depressie. Ook heeft het ziekenhuis van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 9,4 miljoen euro gekregen voor onderzoeksproject MenoPause. Dit meldt Amsterdam UMC.
Wat de beste behandeling is voor een patiënt met een depressie is vooraf nog lang niet altijd goed vast te stellen. Door met kunstmatige intelligentie biomarkers te ontwikkelen willen onderzoekers van het BOOST depression consortium kunnen voorspellen wat het behandelingsresultaat is bij welke behandeling. Zo kan de best passende behandeling worden geselecteerd.
De verwachting is dat het succes van behandelingen hiermee verdubbeld kan worden, maar ook dat de behandeltrajecten straks korter en de zorgkosten straks lager zijn.
Doorbraak
“Met deze subsidie kunnen we vele partners uit de ggz samenbrengen om te onderzoeken of we de belofte van kunstmatige intelligentie voor de psychiatrie naar de klinische praktijk kunnen brengen. Het zou een geweldige doorbraak zijn”, zegt Guido van Wingen, hoogleraar Neuroimaging in de Psychiatrie.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky