Zorgfraudeurs Arnhem veroordeeld tot cel- en taakstraffen
23 augustus 2024 om 13:05
2 minuten lezen

Zorgfraudeurs Arnhem veroordeeld tot cel- en taakstraffen

Voor het declareren van niet-gemaakte zorguren en het inzetten van onvoldoende geschoold personeel, moet een 27-jarige man uit Apeldoorn 17 maanden, waarvan 6 maanden voorwaarden de gevangenis in. Zijn handlanger, een 29-jarige vrouw uit dezelfde stad heeft een voorwaardelijk celstraf van 6 maanden en een maximale taakstraf van 240 uur opgelegd  gekregen. Ze worden veroordeeld voor valsheid in geschrifte en gebruikmaken van die geschriften. Dit meldt de Rechtspraak. 

De man was bestuurder van een dienstverlenend bedrijf en sloot op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet contracten met de gemeenten Apeldoorn en Arnhem. Hij declareerde zorguren die niet werden gemaakt of waarvoor hij onbekwaam personeel inzette. Deze zorguren verantwoorde hij door bijna vier jaar lang arbeidscontracten, jaaropgaves, salarisspecificaties, betalingswijzen en facturen te vervalsen. Hiervoor werkte hij samen met een in februari veroordeelde boekhouder en de 29-jarige vrouw.

Zorg- en hypotheekfraude

Omdat de man bestuurder was, is hij hoofdverantwoordelijke voor de misstanden. Hij nam volgens de rechtbank ook het initiatief tot zorgfraude. In civiele procedures die hij voerde tegen de gemeente Apeldoorn en in een rechtmatigheidsonderzoek door de gemeente Arnhem, voerde hij zijn vervalste documenten aan. Samen met de vrouw pleegde hij ook nog eens hypotheekfraude, door valse werkgeversverklaringen, salarisspecificaties, bankoverschrijvingen en een vervalst arbeidscontract te overhandeigen aan de bank. De vrouw beschikte dankzij de vervalste documenten over voldoende inkomen om de hypotheek op haar naam te zetten, maar in werkelijkheid was dit niet het geval.

Man en vrouw wijzen met vingers naar elkaar

Een groot deel van de misdrijven is door de man bekend. Hij zou het overzicht zijn verloren omdat zijn bedrijf zo snel groeide. Personeel huurde hij in via de bedrijven van de vrouw en de boekhouder. Maar hij zou niets te maken hebben gehad met de hypotheekfraude. De vrouw zegt op haar beurt dat er geen zorgfraude is gepleegd. Ook zou ze niets weten van de hypotheekfraude, omdat haar ex-partner deze zou hebben gemaakt zonder haar hierover in te lichten.

Ongeloofwaardig

Beiden worden niet geloofd door de rechtbank. Alle stukken die zijn ingezien, zijn vervalst. Omdat zij partners waren en zakelijk betrokken, moesten ze hier wel van op de hoogte zijn geweest. Wel valt de celstraf voor de man lager uit dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist, vanwege de hoogte van het benadelingsbedrag en de minimale gevolgen van de fraude. De gemeente is schadeloos gesteld. En omdat de vrouw een relatief kleine rol speelde in de zorgfraude, krijgt zij enkel een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf opgelegd. Voor beiden heeft de rechter rekening gehouden met het jonge kind dat zij samen hebben.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
  • digitale toegankelijkheid
    • Gehandicaptenzorg

    Mensen met beperking hebben nog altijd veel moeite met regelen van zaken online

    Vandaag om 14:31
    • Gehandicaptenzorg

    Aangifte tegen zorgmanager die eerder ontslagen is vanwege agressie naar cliënten

    Vandaag om 09:58