
Wooncoach Pameijer voor de rechter vanwege misbruik twee cliënten
Een 43-jarige voormalige wooncoach van Stichting Pameijer staat terecht voor het misbruiken van twee cliënten. Hij zou de borsten van de twee vrouwen hebben aangeraakt en bij één van hen ook haar vagina hebben betast. Het gaat om een 66-jarige vrouw met een IQ lager dan 45 en een 20-jarige vrouw met een licht verstandelijke beperking. Dit meldt Dit is Twee.
Wanneer de 66-jarige vrouw aan haar begeleider vertelt wat de wooncoach heeft gedaan, doet Pameijer aangifte tegen de man. Ook eist de vrouw een schadevergoeding van 2.500 van de man, die haar in de douche zou hebben betast en in haar borsten kneep.
Non-actief
De 20-jarige woont op een woongroep. Twee medewerkers van de crisisdienst die op bezoek kwamen hebben met eigen ogen gezien dat wat de wooncoach deed geen zuivere koffie was. Ze troffen het meisje namelijk op de bank aan met de wooncoach, met haar hoofd op zijn schoot. Omdat ze de boel niet vertrouwen, stappen ze naar de directie. Die neemt meteen actie en stelt intern onderzoek in. Daarna vertelt de jonge vrouw over wat er is gebeurd: de coach wilde dat ze naast haar kwam zitten en duwde haar hoofd naar beneden. Daarna begon hij haar borsten aan te raken en deed hij zijn hand in haar broek. Ze wilde het niet, maar was bang. Ook hier volgt aangifte. De man wordt op non-actief gesteld.
Zwijgrecht
Ondertussen beroept de verdachte zich op zijn zwijgrecht en heeft hij geen medewerking verleend aan de reclassering. Bekend is dat hij geen strafblad heeft en in dezelfde sector een baan heeft gevonden. Zijn advocaat verdedigt de beschuldigingen door te zeggen dat de 66-jarige vrouw niet kan aangeven wanneer de wooncoach haar heeft aangeraakt en dat ze hulp nodig had bij persoonlijke hygiëne, bijvoorbeeld onder de douche. De politie zou haar bovendien hebben gevraagd haar rug aan te wijzen, maar dat zou haar niet zijn gelukt. Ook bij de 20-jarige vrouw zou er geen bewijs zijn voor zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Taakstraf
Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur. Wordt deze niet volledig uitgevoerd, dan zou een celstraf van 90 dagen moeten worden opgelegd. Volgens het OM is namelijk belangrijk dat de man snapt dat zijn acties gevolgen hebben. Bovendien wist hij dat zijn cliënten wilsonbekwaam waren, wat verzet tegen potentieel grensoverschrijdend gedrag bemoeilijkt. “Mensen met een verstandelijke beperking uiten zich op een andere manier en dragen vaak verborgen leed met zich mee, dat we niet altijd goed kunnen inschatten.”