Tweede Kamer debatteert over kritisch rapport VN-Verdrag Handicap
Sinds 2016 geldt het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het doel? De mensenrechten van mensen met een beperking waarborgen. Maar een recent kritisch VN-rapport laat zien dat Nederland te weinig doet. De uitvoering schiet tekort en het tempo ligt te laag. Dit meldt de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Maeijer wil dat de samenleving in 2040 volledig toegankelijk is. Maar Kamerleden zoals Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA vinden dit plan te traag. “Op papier heeft iedereen gelijke rechten, maar in de praktijk zijn veel mensen minder gelijk dan anderen” stelt ze. Bevers (VVD) noemt het rapport “een stevige aanmoediging”, maar waarschuwt dat extra regels niet altijd werken.
Ongelijkheid tussen gemeenten
Gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op hun eigen manier uit. Dit leidt tot rechtsongelijkheid, stelt Sarah Dobbe van de SP. Nationale richtlijnen zouden dit kunnen oplossen, een aanbeveling die ook in het VN-rapport staat.
Complexe toegang tot zorg
PVV-Kamerlid Folkert Thiadens merkt op dat zorg aanvragen vaak een bureaucratisch doolhof is. Maeijer wil het proces eenvoudiger maken, zodat mensen niet elk jaar opnieuw hun beperking moeten bewijzen.
Meer aandacht voor werk en inclusie
Kamerlid Wieke Paulusma van D66 benadrukt dat meer mensen met een beperking aan het werk moeten. Ze wijst op onbenut arbeidspotentieel dat werkgevers kan helpen bij personeelstekorten. Nobel (Participatie) wijst op bestaande initiatieven, zoals loonkostensubsidies, jobcoaching en andere hulpmiddelen.
Ervaringsdeskundigen
Volgens Rikkers (BBB) en Agnes Joseph (NSC) spelen ervaringsdeskundigen een sleutelrol. Ze willen meer inspraak en eerlijke beloning voor deze groep. Maeijer belooft regionale netwerken te versterken om inclusieagenda’s beter vorm te geven.
Kamerleden hebben diverse moties ingediend om het VN-Verdrag Handicap te versterken. Op 17 december wordt hierover gestemd.