6 augustus 2013 om 11:02
< 1 min lezen
Twee derde instellingen gehandicaptenzorg onder de maat
Van de instellingen voor gehandicaptenzorg die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het afgelopen halfjaar bezocht, voldoet twee derde niet aan de minimumeisen. Dit meldt NRC Handelsblad.
Actualiteitenprogramma Nieuwsuur bestudeerde rapporten die de IGZ opstelde na 44 onaangekondigde bezoeken aan zorginstellingen voor gehandicapten in het laatste halfjaar. Daaruit concludeerde het programma dat 64 procent van de instellingen niet voldeed aan de minimumnormen van de IGZ. Negen procent voldeed deels en bij 27 procent van de instellingen was alles in orde.
De inspectie controleerde de instellingen op veiligheid, de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en de kwaliteit van het personeel en de organisatie. Bijna zestig procent van de instellingen bleek slordig om te springen met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals opsluiting of vastbinden van cliënten.
In sommige instellingen bleek het personeel onvoldoende of niet op de hoogte van de regels. In drie instellingen werden cliënten tegen hun zin opgesloten terwijl dit niet was toegestaan. Opluiting tegen de wil van een patiënt mag alleen in instellingen met een Bopz-aanmerking.
In de gehandicaptenzorg worden steeds lager opgeleide zorgmedewerkers ingezet, vooral om de kosten van personeel te drukken. D66-Kamerlid Vera Bergkamp zei in Nieuwsuur dat ze vindt dat het kabinet moet onderzoeken of verplegers in de gehandicaptenzorg wel voldoende worden getraind en opgeleid om kwetsbare patiënten te verzorgen. Bergkamp wil dat de wet over gehandicaptenzorg na het zomerreces in de Kamer wordt behandeld. Betrokkenen in de zorg voor gehandicapten moeten daarmee snel duidelijkheid krijgen, bijvoorbeeld over wanneer ze welke maatregel mogen toepassen.
© Nationale Zorggids