
Trajectum waarschuwt: zorg voor mensen met VG7-indicatie in gevaar
Instellingen die zorg bieden aan mensen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsstoornissen maken verlies. De vergoedingen vanuit verzekeraars zijn ontoereikend, terwijl de kosten stijgen. Gehandicapteninstelling Trajectum, de enige Nederlandse zorgaanbieder die alleen cliënten met een VG7-profiel aanneemt, waarschuwt: de bodem is bereikt. Dit meldt NRC.
VG7 is de zwaarste zorgcategorie in de gehandicaptenzorg, waarbij mensen intensieve behandeling nodig hebben. Op de locatie van Trajectum in Boschoord wonen 220 cliënten, waarvan 120 met een forensische achtergrond. De instelling biedt hen dag en nacht gespecialiseerde zorg. Per cliënt zijn vaak meerdere medewerkers nodig. Dit maakt VG7-zorg een van de duurste vormen van zorg. Toch blijven de vergoedingen achter, waardoor instellingen verlies lijden en zorg op de tocht staat.
Bestaande zorg niet langer gegarandeerd
Door de financiële tekorten worden nieuwe opnames steeds moeilijker. Zorginstellingen zijn terughoudend en kunnen in sommige gevallen zelfs bestaande zorg niet langer garanderen. Dit leidt tot langere wachtlijsten en een gebrek aan doorstroom, waardoor kwetsbare cliënten tussen wal en schip dreigen te vallen.
Veel cliënten van Trajectum hebben een sociaal-emotionele ontwikkeling van een vierjarige, maar zitten in volwassen lichamen. Door een problematische jeugd zijn sommigen betrokken geraakt bij criminele activiteiten. Ze zijn beïnvloedbaar en worden soms misbruikt door criminelen. Goede begeleiding is essentieel om hen een toekomst te bieden, zegt Trajectum.
Hoge loonkosten en inflatie
Door het personeelstekort in de gehandicaptenzorg zijn instellingen afhankelijk van zzp’ers, die duurder zijn dan vast personeel. Daarnaast stijgen de kosten door inflatie en hogere cao-lonen. Instellingen moeten noodgedwongen geld dat bedoeld is voor onderhoud aan gebouwen inzetten om de zorg overeind te houden. Dit leidt tot achterstallig onderhoud en verouderde voorzieningen.
Uit het rapport Donkere Wolken van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland blijkt dat in 2022 zeker elf instellingen verlies leden. Naar verwachting zal dit aantal groeien. Bij Trajectum is onlangs een hogere vergoeding afgedwongen, waardoor er enige ademruimte is. Toch blijft de situatie zorgwekkend. De komende tien jaar is 100 miljoen euro nodig om de faciliteiten op te knappen.
Zorgwekkende trend
Trajectum-bestuurder Dick de Wit ziet een zorgwekkende trend: de jaarrekeningen zien er goed uit, maar instellingen stoppen met investeren. Het is pleisters plakken zonder de wond te verzorgen, stelt hij. De gehandicaptenzorg nadert een breekpunt. Zonder structurele verbeteringen in de financiering komt de zorg voor de meest kwetsbare mensen ernstig in gevaar. “Op een gegeven moment is de bodem wel bereikt en op dat punt zitten we in de sector nu.”