Te weinig diversiteit onder mensen met beperking die meedenken over wetten
Er is te weinig oog voor mensen met een beperking van diverse achtergronden. Deze mensen kunnen niet alleen vanwege hun beperking maar ook vanwege hun huidskleur, etnische kenmerken, religie, culturele achtergrond en/of migratie, achterstelling en uitsluiting ervaren. Zij wordt nauwelijks betrokken bij het maken van wetten en beleid. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens.
Doordat mensen met een beperking van diverse achtergronden te weinig betrokken worden, blijven de specifieke problematiek die zij ervaren, bijvoorbeeld als gevolg van elkaar versterkende vooroordelen, buiten beeld. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van Regioplan in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. Volgens het College moet er snel iets gebeuren om de mensenrechten van deze groep mensen met een beperking te beschermen. Een belangrijke eerste stap: meer nauw overleg met hen bij nieuwe wetgeving en beleid. Daarnaast doet het College nog een aantal andere aanbevelingen aan de overheid.
Dubbele vooroordelen
Uit het onderzoek kwamen meerdere knelpunten naar voren, zoals dubbele vooroordelen die zorgen voor problemen in sociaal contact, de zorg, het onderwijs en op de arbeidsmarkt. De doelgroep wordt bijvoorbeeld te laag ingeschat door werkgevers waardoor het moeilijker wordt om en baan te vinden en te behouden. Daarnaast gaan ze deze stereotypen vaak ook zelf geloven, wat zorgt voor een laag zelfbeeld en het gevoel er niet bij te horen. Ook blijkt er een gebrek aan kennis te zijn bij organisaties over de groep. Dit zorgt voor een tekort aan gepaste ondersteuning, zoals taalscholen die ervaring hebben met lesgeven aan mensen met een visuele beperking en gebrek aan kennis over culturele diversiteit in de zorg.
Intersectionele kenmerken vergroten de (fysieke) ontoegankelijkheid van de samenleving. Dit wordt bijvoorbeeld versterkt door aannames van anderen, taalverschillen en het aan deze uitdagingen verbonden gevoel geen hulp te kunnen vragen. Dit kan leiden tot isolatie en een gevoel van eenzaamheid.
Inzet van deskundigheid prioriteit geven
Het College voor de Rechten van de Mens adviseert de overheid, provincies en gemeenten om ervaringsdeskundigen te betrekken bij wetten en beleid. Dat gebeurt nu nauwelijks, waardoor de specifieke problematiek die deze groep ervaart buiten beeld blijft. Het College dringt er daarom op aan om de inzet van deskundigheid snel prioriteit te geven. Dit is een belangrijke verplichting van het VN-verdrag Handicap. Omdat de doelgroep zich niet altijd vertegenwoordig voelt door organisaties van en voor mensen met een beperking, kunnen binnen deze organisaties drempels voor participatie van de doelgroep ontstaan. Het advies hierbij is om te investeren in diversiteits- en inclusiebeleid bij deze organisaties.
Tot slot kan het inburgeringsbeleid drempels opwerpen voor mensen met een beperking waardoor ze niet volledig mee kunnen doen Vooral het taalonderwijs sluit onvoldoende aan op de behoeften van de doelgroep en de financiering is niet altijd beschikbaar. Volgens het College moet de overheid er daarom voor zorgen dat het inburgeringsbeleid voor nieuwkomers ook gericht is op meedoen en mensen met een beperking.
Alle aanbeveling van het College voor de Rechten van de Mens vind je hier.
Door: Nationale Zorggids