Stichting het Gehandicapte Kind dringt aan op meer inclusieve sportclubs
11 november 2024 om 10:07
< 1 min lezen

Stichting het Gehandicapte Kind dringt aan op meer inclusieve sportclubs

Slechts 53 procent van de kinderen met een beperking sport bij een club of vereniging, blijkt uit de nieuwe cijfers van Stichting het Gehandicapte Kind. Deze organisatie luidt de noodklok over de beperkte toegankelijkheid en roept sportverenigingen op om inclusiever te worden. Ook blijkt dat 86 procent van de kinderen zonder beperking bij hun sportclub niet samen met kinderen met een beperking sport. Het gebrek aan inclusieve sportmogelijkheden betekent dat kinderen met een handicap vaak buiten de boot vallen en minder kansen hebben op sociale interactie en ontwikkeling. Dit meldt Stichting het Gehandicapte Kind. 

De cijfers uit het jaarlijkse onderzoek zijn gepubliceerd aan het begin van de Week van het Gehandicapte Kind. In het onderzoek onder 735 kinderen van 6 tot 18 jaar, komt naar voren dat driekwart van de kinderen met een beperking die wel sporten, zich volledig geaccepteerd voelt binnen hun vereniging. De helft van deze kinderen sluit zelfs nieuwe vriendschappen via hun sport.

Hoge drempels voor inclusieve sport

Henk-Willem Laan, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind, noemt het schrijnend dat veel kinderen met een beperking geen toegang hebben tot een sportclub in hun buurt. Volgens hem missen zij de kans op verbondenheid en plezier die een sportclub kan bieden, zoals het dragen van hetzelfde tenue en het samenzijn na een wedstrijd in de kantine. Ruim een kwart van de kinderen met een beperking die niet sporten, geeft aan dat toegankelijke sportclubs te ver van huis zijn.

Samen Dansen-project breidt uit

Als onderdeel van de oplossing breidt Stichting het Gehandicapte Kind het project ‘Samen Dansen’ uit, waarbij kinderen met en zonder beperking samen breakdancelessen volgen. In diverse steden, zoals Assen, Groningen en Eindhoven, kunnen kinderen tijdens een zesweekse cursus leren dansen en elkaar ontmoeten in een veilige, inclusieve omgeving. Spelenderwijs werken ze aan hun fysieke vaardigheden, creativiteit en zelfvertrouwen”, aldus Laan.

Meer informatie over inclusieve sportmogelijkheden en tips voor sportverenigingen zijn te vinden op de website van Stichting het Gehandicapte Kind.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Masja Stolk

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    Gisteren om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10