12 maart 2014 om 15:14
< 1 min lezen

Sociale werkplaatsen waarschuwen voor problemen als gevolg van Participatiewet

Sociale werkplaatsen voorzien problemen voor hun medewerkers met een arbeidshandicap als de nieuwe Participatiewet aangenomen zou worden. De Eerste Kamer moet nog stemmen over deze wet. Bij invoering zouden medewerkers van sociale werkplaatsen zonder begeleiding aan de slag moeten in het reguliere bedrijfsleven. Dit leidt alleen maar tot teleurstellingen, zo waarschuwen sociale werkplaatsen. Dit meldt Omroep Brabant. 

Meer mensen met een beperkingen bij een normaal bedrijf aan de slag krijgen, dat is het doel van de Participatiewet, want begeleid werken in een sociale werkplaats is duurder. Echter, sociale werkplaatsen zoals de WVS Groep uit Roosendaal trekken aan de bel. De kans is klein dat een medewerker het in zijn eentje vol houdt volgens hen. De begeleiding valt weg en daarnaast hebben werkgevers in het reguliere bedrijfsleven hogere verwachtingen. WVS Groep is dan ook bang dat de nieuwe wet alleen maar leidt tot teleurstellingen. 
 
Om het voor de werknemers veiliger te maken en de reguliere bedrijven te ontzien van de extra verantwoordelijkheid die medewerkers met een handicap met zich meebrengen, pleiten de sociale werkplaatsen er voor om hun werknemers in grotere groepen te detacheren bij een bedrijf. De grote groep medewerkers wordt dan inclusief voldoende begeleiding gedetacheerd. Het reguliere werkbedrijf hoeft zich dan niet te bekommeren om het beste uit deze medewerkers te halen. De bedrijven DAF in Eindhoven en Wial in Etten-Leur passen deze werkwijze momenteel al toe. 
 
© Nationale Zorggids    

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54
    • Gehandicaptenzorg

    Veel diplomafraude in de gehandicaptenzorg

    9 januari 2025 om 10:57