Sociaal isolement dreigt voor mensen met beperking door defecte liften op stations
Door defecte liften op treinstations vermijden mensen met een fysieke beperking steeds vaker het openbaar vervoer. Maar omdat dit veelal hun enige manier van mobiliteit is, dreigt hierdoor sociaal isolement. Hiervoor waarschuwt belangenorganisatie Ieder(in), meldt RTL.
Nog altijd gaat het niet goed met de liften op treinstations. Ze zijn vaak kapot en de communicatie hieromtrent verloopt ook verre van soepel. Mensen met een beperking bevinden zich hierdoor vaak op een perron waar ze niet meer vanaf komen. Of zoals de 22-jarige Yira Bes vertelt, moet ze een willekeurige trein in, bij de eerstvolgende halte er weer uit en naar een ander perron om de trein terug naar haar station te nemen. “Dat zorgt gewoon voor moeilijke situaties.”
Gebrek aan communicatie
Hoewel het aantal langdurige storingen afneemt, blijft het aantal incidentele storingen ongeveer gelijk. Zo ook op station Rotterdam Blaak, waar één lift dit jaar minimaal één keer per maand enkele dagen niet te gebruiken is. Een groot onderdeel van het probleem is de communicatie hierover. Een defecte lift wordt veelal niet gemeld, waardoor mensen met een lichamelijke beperking vaak voor nop op het station komen. Dit gebeurt niet alleen in Rotterdam Blaak, maar ook op stations Geldermalsen en Culemborg. Daar ging een lift in de eerste zeven maanden van 2024 zelfs acht keer kapot.
Stationslift Storingen
Met de website Stationslift Storingen hoopt de 28-jarige Karst Lovers een deel van de oplossing te kunnen zijn. Bezoekers van NS-stations kunnen daar defecte liften melden. Dit jaar zijn er 200 meldingen binnengekomen, waarvan de meeste uit Geldermalsen, Culemborg en Amersfoort Centraal. Ook NS en ProRail werken aan een oplossing, namelijk real-time inzicht in defecte liften. “Reizigers die afhankelijk zijn van zo’n lift kunnen hierdoor direct zien of hun reis mogelijk is.” De functie is echter nog niet zichtbaar en de bedrijven geven hier geen inzicht in.