‘Repareren longen moet in de toekomst mogelijk worden’
Nederlandse wetenschappers slaan de handen ineen met buitenlandse collega’s om kapotte longen te repareren. Voor dit baanbrekende onderzoek maakt het Longfonds in 2014 voor het eerst 1,2 miljoen euro vrij: longen moeten in de toekomst te repareren zijn. Dat meldt het Longfonds.
Directeur Michael Rutgers onderstreept het belang van dit onderzoek. ‘Onze longen brengen zuurstof in ons bloed, we kunnen niet zonder. Repareer je kapot longweefsel, dan red je uiteindelijk mensenlevens.’
Ruim een miljoen Nederlanders heeft een longziekte als COPD of astma. Elk jaar overlijden in Nederland ruim 7.000 mensen aan een longziekte. Bij COPD gaat langzaam steeds meer longweefsel verloren. ‘Veel patiënten zijn op den duur afhankelijk van extra zuurstof’, zegt Rutgers. ‘Soms is een longtransplantatie hun enige hoop.’ Met name voor deze mensen zou de techniek uitkomst bieden.
Het Longfonds maakt nu 1,2 miljoen euro vrij voor Nederlands onderzoek om longweefsel te herstellen. In het buitenland zijn hoopvolle eerste stappen gezet. In het wetenschappelijk onderzoek naar longziekten wil Nederland één van de voorlopers zijn. De aanvragen die inmiddels bij het Longfonds zijn binnen gekomen, zijn gezamenlijk ingediend door tal van Nederlandse en buitenlandse wetenschappers. In april maakt het Longfonds bekend welke onderzoeksprojecten subsidie ontvangen.
© Nationale Zorggids