‘Recht op werk voor mensen met arbeidsbeperking cruciaal voor inclusieve arbeidsmarkt’
8 november 2024 om 08:00
< 1 min lezen

‘Recht op werk voor mensen met arbeidsbeperking cruciaal voor inclusieve arbeidsmarkt’

In Nederland wachten ruim 130.000 mensen met een arbeidsbeperking die willen en kunnen werken op een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Door het huidige overheidsbeleid blijven zij echter vaak onnodig aan de zijlijn staan. Vakbond FNV presenteert daarom een plan voor wettelijk vastgelegd werkrecht voor mensen met een arbeidsbeperking, dat op 5 november aan de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt aangeboden. Dit meldt FNV.

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk. Dit verloopt vaak stroef, waardoor velen zonder baan blijven. FNV wil het recht op werk verankeren in de wet, inclusief begeleiding voor én tijdens het werk. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “Dat zoveel mensen met een arbeidsbeperking ongewild langs de kant moeten blijven is onacceptabel, iedereen die wil werken moet kunnen werken. Al jaren komt er volstrekt onvoldoende terecht van de vrijwillige banenafspraak, we eisen daarom recht op werk voor deze groep, voor minder doen we het niet.”

Investeren in sociale ontwikkelbedrijven

Het FNV-plan benadrukt de rol van sociale ontwikkelbedrijven als cruciale steunpunten voor deze groep. Volgens FNV biedt de inzet van deze bedrijven een springplank naar passend werk en een vangnet voor werkzoekenden. De vakbond schat dat een investering van 310 miljoen euro, verdeeld over de komende jaren, zo’n 40.000 extra banen kan creëren tegen 2030.

Beleid onder druk en toekomst in gevaar

Sociale ontwikkelbedrijven verkeren momenteel onder druk door een onduidelijke financieringsstructuur. Jong benadrukt: “Het kabinet heeft zich door het VN-Verdrag Handicap verplicht om mensen met een beperking te ondersteunen in hun recht op werk. Het is tijd dat het kabinet deze verantwoordelijkheid serieus neemt want het is een schot voor open doel: investeren in sociale ontwikkelbedrijven is namelijk niet alleen goed voor de werknemers en werkzoekenden, maar ook voor de arbeidsmarkt en de samenleving.”

Tijdens de komende begrotingsdebatten eind november en de discussie over de Participatiewet in januari zal de Tweede Kamer praten hierover praten.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    Gisteren om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10