Raad van bestuur Lunet Zorg mag lokale cliëntenraden niet afwijzen
De raad van bestuur van Lunet Zorg mag lokale cliëntenraden niet afwijzen. Ondanks dat de gehandicaptenzorginstelling een centrale cliëntenraad heeft, komt van de verplichte lokale inbreng niets terecht. Dit heeft de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) geoordeeld. Familieleden van cliënten met een beperking willen via lokale raden meer zeggenschap krijgen, bijvoorbeeld bij gedwongen verhuizingen. Dit meldt de Gelderlander.
Drie oudere bewoners met een beperking staan onder druk om te verhuizen. Zij wonen al dertig jaar samen in een woonzorggroep in Eersel. Eind 2021 vroegen hun familieleden om een lokale cliëntenraad, waarmee ze wilden voorkomen dat de drie naar een andere locatie van Lunet moesten. En er staan meer verhuizingen op de planning om het zorgprofiel van cliënten meer te laten aansluiten op het personeel dat Lunet op locaties inzet.
Wet voor medezeggenschap
De raad van bestuur vindt dat de centrale cliëntenraad de lokale belangen van bewoners voldoende behartigt, maar dat is volgens de LCvV een onterechte aanname. Volgens de wet voor medezeggenschap moet er op iedere locatie een cliëntenraad zijn. Maar daar geeft Lunet net als andere zorgorganisaties geen gehoor aan. Omdat de wet dit voorschrijft, staan cliënten en familieleden van de gehandicapteninstelling sterker bij het afdwingen van lokale raden. De uitspraak is positief, maar te laat om te voorkomen dat mensen moeten verhuizen. Ze kunnen niet meer voorkomen dat er mensen met een ander zorgprofiel op de woongroep komen wonen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky