
Poppodia vaak te ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers
Nederland telt 250.000 rolstoelgebruikers, maar bij grote podia zoals het GelreDome zijn slechts 75 rolstoelplekken beschikbaar op 41.000 zit- en staanplaatsen. Dat is slechts 0,2 procent. En dat terwijl ruim 1 procent van de bevolking in een rolstoel zit, meldt Radar.
Sinds 2016 heeft Nederland het VN-Verdrag Handicap ondertekend. Dit betekent dat mensen met een beperking net zo moeten kunnen meedoen als ieder ander. In de praktijk schiet de vrijetijdssector daarin tekort. Concerten zijn vaak onbereikbaar door fysiek drempels, ontoegankelijke zalen en een tekort aan rolstoelplekken. Hoewel alle openbare ruimten rolstoeltoegankelijk moeten zijn, is er vooral in kleinere poppodia een gebrek aan vaste rolstoelplekken.
‘Toegankelijkheid gebeurt niet vanzelf’
Volgens belangenorganisatie Ieder(in) moet de culturele sector zelf stappen zetten. “Toegankelijkheid gebeurt niet vanzelf”, zegt woordvoerder Dagmar Heijsteeg. “Wij helpen ze daaraan herinneren.” Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA vindt dat de overheid ook meer moet doen. De volksvertegenwoordiging is dan ook niet representatief voor de maatschappij. Er zijn immers maar weinig politici met een beperking. Hierom is de Tweede Kamer met twee rolstoelplekken beperkt toegankelijk.
Beter ontvangst
De Melkweg schrok van de situatie tijdens een testbezoek van rolstoelgebruiker Joël en Radar-presentator Fons. De concertzaal belooft beterschap en werkt aan innovaties om rolstoelgebruikers beter te ontvangen. Hier vind je de Radar-uitzending over rolstoeltoegankelijkheid tijdens een concert in de Melkweg.