Ouders die kindzorg verlenen weten vaak niet dat ze informeel pgb kunnen krijgen
Ouders met een ziek kind dat zorg thuis nodig heeft, spelen een belangrijke rol in de zorgverlening. Zorginstituut Nederland benadrukt dat ouders de keuze moeten krijgen tussen het geven van mantelzorg of het inzetten van een persoonsgebonden budget (pgb) om hun kind te verzorgen. Uit signalen blijkt echter dat ouders deze keuze soms niet duidelijk wordt aangeboden, wat tot onduidelijkheid leidt. Dit meldt Zorginstituut Nederland.
Wanneer een ouder besluit om zelf zorg te verlenen door mantelzorg te bieden, wordt dit niet meegenomen in de zorgindicatie van de kinderverpleegkundige. Dit kan echter niet worden afgedwongen door zorgverleners. Ouders hebben daarnaast de optie om met een pgb zorg in te kopen, waarbij ze ervoor kunnen kiezen om zelf betaald de zorg te leveren (informeel pgb) of om een professional in te huren (formeel pgb). Een combinatie van beide is ook mogelijk.
Onterechte aannames
Het Zorginstituut heeft geconstateerd dat sommige kinderverpleegkundigen er onterecht vanuit gaan dat ouders automatisch als mantelzorgers optreden, waardoor de optie voor een informeel pgb soms wegvalt. Dit moet volgens de regels van de Zorgverzekeringswet (Zvw) anders worden aangepakt, en daarom is er nu een verduidelijking met het Addendum Kindzorg opgesteld. Dit zorgt ervoor dat ouders altijd de keuzevrijheid krijgen om een pgb aan te vragen en de zorg voor hun kind niet onterecht als vrijwillige mantelzorg wordt beschouwd.
Deze verduidelijking is niet alleen belangrijk voor kinderverpleegkundigen, maar ook voor ouders en zorgverzekeraars.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky