15 december 2015 om 10:46
< 1 min lezen

Onderzoek bifocale bril versus vertebril bij kinderen met Downsyndroom

Twaalf ziekenhuizen in Nederland gaan het effect van een bifocale bril bij kinderen met Downsyndroom onderzoeken. Dit effect wordt vergeleken met de werking van een enkelvoudige vertebril. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Een bifocale bril is een bril voor veraf én dichtbij. Over het algemeen hebben brildragende kinderen met Downsyndroom een bril om in de verte goed te kunnen zien, maar zij ondervinden dichtbij vaak ook scherpteklachten. Er zijn aanwijzingen uit onderzoek dat een bifocale bril kinderen met Down zou kunnen helpen om op alle afstanden goed te zien.
 
Tijdens het onderzoek ‘Bifocals in Down’ wordt een groot aantal kinderen met Downsyndroom tussen de 2 en 12 jaar onderzocht. De onderzoekers vergelijken hierbij de werking van een vertebril met die van een bifocale bril. Ook de ontwikkeling van het kind op het gebied van taakgerichtheid wordt meegenomen in het onderzoek. Om een goede behandeling te ontwikkelen, is het nodig om beide methodes te vergelijken.
 
Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit het Donders Instituut van de Radboud Universiteit, in samenwerking met de Stichting Downsyndroom, Downteam onderzoeksconsortium, TNO en het Bureau I&W van de Isala Klinieken. Het onderzoek vindt plaats op verschillende locaties door heel Nederland. De onderzoekers zoeken nog proefpersonen.
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39