Novo: gehandicapte had moeten worden doorverwezen
(Novum) – De gehandicapte vrouw die omkwam bij de Groningse gehandicapteninstelling Novo had moeten worden doorverwezen naar een andere afdeling. Dat zeggen de verantwoordelijke bestuurders zaterdag in NRC Handelsblad.
De 44-jarige vrouw kwam om toen vier begeleiders van een inmiddels opgedoekte instelling van Novo in Onnen haar in bedwang hielden. De vrouw verbleef vrijwillig in het huis, maar werd tegengehouden toen ze weg wilde. “We hadden moeten doorverwijzen naar een gesloten afdeling, waar mag worden gewerkt met vrijheidsbeperkende maatregelen en dwang”, zegt bestuurder Jaap van der Pol in de krant.
Met de methodes van Novo konden de medewerkers deze vrouw onvoldoende behandelen, zegt Wiecher Hadderingh, sinds januari medebestuurslid. Van der Pol stelt dat er maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. “We hebben nu een breder intaketeam, met behalve een afdelingshoofd en een gespecialiseerd arts ook een psychiater en een orthopedagoog.” Zij gaan volgens hem na of de instelling met de wens van de cliënt aan de slag kan en verwijzen door als dat niet het geval is.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde na het overlijden dat de drie betrokken begeleiders onvoldoende waren geschoold. Ook had de vrouw niet mogen worden tegengehouden omdat ze vrijwillig in het huis zat. Omdat het personeel uit noodweer zou hebben gehandeld wordt het niet vervolgd. Wel onderzoekt de inspectie de kwaliteit van alle tachtig locaties van de instelling.
De vestiging in Onnen raakte in opspraak nadat Nieuwsuur de afgelopen weken het overlijden van de vrouw onder de aandacht had gebracht. Nieuwsuur toonde maandagavond tegen de zin van Novo beelden van een bewakingscamera van de instelling, nadat een rechter in kort geding bepaalde dat dit was toegestaan.
Het Dagblad van het Noorden meldde woensdag dat Novo de opgedoekte instelling in Onnen elder wil heropenen, maar een woordvoerder ontkende dit. In NRC Handelsblad zeggen de bestuurders echter te hopen in de toekomst weer een gespecialiseerd behandelcentrum te kunnen openen voor verstandelijk gehandicapten die zijn vastgelopen in hun dagelijkse patroon. “De groep met gedragsproblemen groeit”, zegt van der Pol. “De noodzaak is groot.”