Tekort aan forensisch artsen; beperkte mogelijkheden voor euthanasie

Forensisch artsen zijn nodig om na de euthanasie het lichaam te onderzoeken. Maar er is een tekort aan deze medisch professionals, waardoor er in de zomerperiode minder euthanasiemogelijkheden zijn. Mensen die een verzoek hiertoe willen indienen, moeten dat tijdig aangeven. Dit laat de GGD in haar nieuwsbrief weten, meldt Omroep Zeeland.

Volgens de GGD zijn er verschillende initiatieven, innovatieve oplossingen en noodmaatregelen opgegooid, maar boden deze helaas onvoldoende redding om tot een volledig sluitend rooster voor lijkschouwing te komen. De forensisch artsen zijn nodig om na de euthanasie onderzoek te doen zodat het lichaam vrijgegeven kan worden. Een forensisch arts moet overlijdenspapieren invullen en documentatie verzamelen dat naar de Toetsingscommissie euthanasie moet.

Euthanasiewens 

“We begrijpen de bijzondere omstandigheden en gevoeligheden rondom een euthanasieverzoek”, schrijft de GGD. “Alleen de direct bij een euthanasieverzoek betrokken arts kan in afstemming met de patiënt de urgentie inschatten.” Mensen met een euthanasiewens, worden opgeroepen dit tijdig te laten weten zodat hier een forensisch arts voor ingeroosterd kan worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky