Hoge inflatie zorgt in 2024 voor stijging zorgkosten basispakket

Volgens berekeningen van Zorginstituut Nederland stijgen de kosten van het basispakket van de zorgverzekering dit jaar met 7,4 procent naar 58,7 miljard euro. De kosten voor de langdurige zorg stijgen in 2024 met zelfs 9 procent naar 58,7 miljard euro. Dat is meer dan normaal en wordt met name veroorzaakt door de hoge inflatie. Deze werkt namelijk door in de prijs- en loonstijgingen in de zorg. Ook gaan de kosten voor huisartsenzorg, wijkverpleging en het volledig pakket thuis (VPT) omhoog. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Naar verwachting stijgen de kosten voor de wijkverpleging dit jaar met 6,1 procent naar 3,3 miljard euro. De groei blijft nog achter bij de verwachting van het Integraal Zorgakkoord (IZA), maar is desondanks opvallend, vindt Zorginstituut Nederland. Er was namelijk jarenlang sprake van een dalende trend. Dat de kosten nu toch stijgen, heeft deels te maken met de cao-afspraken voor de vvt-sector en de stijging van het aantal 75-plussers (+4 procent). Hierdoor hebben meer mensen ouderenzorg nodig, terwijl het tekort aan wijkverpleegkundigen toeneemt.

Volledig pakket thuis

Ook gaat er steeds meer geld naar het volledig pakket thuis (VPT). Hier krijgen hulpbehoevenden thuis de zorg die ze anders in een zorginstelling zouden krijgen. Het aantal cliënten met een VPT is sinds 2022 gestegen met 45 procent, terwijl het aantal cliënten dat zorg in bijvoorbeeld een verpleeghuis ontvangt met slechts 4 procent is gestegen. Zorginstituut Nederland wijt de stijging van het aantal VPT-gebruikers aan het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO), waarbij de zorg voor ouderen met een indicatie anders wordt georganiseerd. Thuis blijven wonen met zorg, blijkt voor een deel van hen een goede oplossing.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky