Slimme robotarm in de maak voor mensen die moeilijk zelfstandig kunnen eten
Mensen met een beperking als gevolg van bijvoorbeeld een spierziekte hebben hulp nodig bij het eten. Op dit moment hebben ze daar een fysiek persoon voor nodig. Maar mogelijk komt daar in de nabije toekomst verandering in. Studenten werken binnen de challenge ‘Eten zonder handen’ aan een robotarm die alle soorten voedsel kan vastpakken en aangeven. Resultaat tot nu toe: een miniatuurversie van het prototype. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De challenge begint bij zorg- en techniekstudenten die een nieuwe robotarm ontwerpen. Vervolgens gaan leerlingen van twee technasia ermee aan de slag. Het doel is om een robotarm te ontwikkelen voor mensen met een beperking die moeite hebben met eten. Zij moeten meer plezier krijgen in het eten en daar kan zo’n innovatieve oplossing ook aan bijdragen.
Trage robotarm
Zo heeft de 18-jarige Sana een spierziekte. Zij heeft al een robotarm op haar rolstoel, maar deze is vooral heel traag. Ze ziet ernaar uit om zelfstandig te kunnen eten zónder dat het koud wordt. “Soms heb ik het gevoel dat ik te veel vraag van bijvoorbeeld mijn vrienden. Ik wil mijn vrienden helemaal niet om hulp vragen. Het zijn geen hulpverleners.”
Makkelijk mee te nemen
Robotarmen bestaan dus al, maar zijn op dit moment niet heel accuraat of snel. En daar willen de studenten verandering in brengen. Student Sander van de Haagse Hogeschool heeft als doel om het apparaat accurater, makkelijk bedienbaar en mobieler te maken, zodat mensen hem ook makkelijk kunnen meenemen naar bijvoorbeeld een horecagelegenheid.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky