Kabinet investeert in onderzoek naar therapie tegen blindheid
25 maart 2024 om 14:10
< 1 min lezen

Kabinet investeert in onderzoek naar therapie tegen blindheid

Zeven onderzoeksprojecten van Nederlandse universiteiten krijgen samen 160,5 miljoen euro van het kabinet. Een van de onderzoeken richt zich op therapie tegen blindheid en een ander onderzoek gaat over de chemische basis van geestelijke aandoeningen. Alle projecten behoren volgens de overheid tot de wetenschappelijke wereldtop of zijn op weg daarnaartoe. Dit meldt Rijksoverheid.

Onderzoeksprojecten krijgen nu de helft van het geld en bij succesvolle evaluatie na vijf jaar de tweede helft. In totaal krijgen ze dus tien jaar de ruimte voor onderzoek. De studie Lifelong VISION van het Radboudumc richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe generatie behandelstrategieën om blindheid te voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld gentherapie, celtherapie en behandelingen gericht op ziektemechanismen. Kunstmatige intelligentie zal bepalen wie in aanmerking komt voor deze behandelingen. Zo krijgt de juiste patiënt op het juiste moment de juiste behandeling.

Moleculaire veranderingen hersenen

Het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) van de Universiteit van Amsterdam krijgt onderzoeksgeld om te ontdekken welke moleculaire veranderingen in de hersenen ten grondslag liggen aan psychiatrische aandoeningen, zoals psychose, angst en depressie. Samen werken neurobiologen, chemici, psychiaters en datawetenschappers aan humaan hersenweefsel. Jonge wetenschappers krijgen binnen hun opleiding ene combinatie van chemie, kunstmatige intelligentie en neurobiologie. Het doel is om een hersenatlas van psychiatrische symptomen te ontwikkelen en totaal nieuwe benaderingen voor het stellen van diagnoses en behandelingen.

Kwaliteitscontrole

FLOW van de Universiteit Utrecht wil het kwaliteitscontroleproces van cellen in ons lichaam zo goed mogelijk leren begrijpen om ziekten te kunnen genezen of voorkomen. Faalt de kwaliteitscontrole in de cel, dan kunnen hierdoor namelijk ziektes als Alzheimer, Parkinson, taaislijmziekt en hemofilie ontstaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10