Steeds meer gehandicapteninstellingen sluiten therapeutisch zwembad
Steeds minder gehandicaptenzorginstellingen hebben nog een zwembad voor hun cliënten. Zwemmen is voor mensen met een beperking zeer therapeutisch, maar exploitatie van een zwembad kost veel geld. Tegenwoordig zijn de energie- en personeelskosten ook te hoog en is er sprake van achterstallig onderhoud. Er zijn ongeveer honderd zorginstellingen in Nederland met een eigen zwembad, waarvan tien inmiddels de deuren ervan hebben gesloten of dat gaan doen. Acht instellingen denken na over een sluiting. Dit meldt Trouw.
Voor veel cliënten die in een gehandicapteninstelling wonen, is zwemmen de enige manier van bewegen. Zij kunnen niet zomaar een rondje hardlopen of zich bij de lokale voetbalclub aanmelden. Onlangs sloot locatie Winckelsteegh van Pluryn het zwembad omdat deze technisch en bouwkundigin zeer slechte staat verkeerde. De organisatie zegt te snappen dat dit vervelend is voor cliënten, maar dat er geen andere oplossing voorhanden was. Ook gingen de zwembaden in zorgcentrum Leppehiem in Akkrum, ’s Heeren Loo in Monster en Frionzorg in Zwolle onlangs dicht.
Zwemmen tegen de pijn
Zwemmen is niet alleen hun enige manier van bewegen, maar is ook therapeutisch voor cliënten: ze hebben er minder pijn door, ontspannen en verbeteren hun conditie en spierkracht. Het is dus belangrijk om deze voorziening beschikbaar te houden voor mensen met een beperking en soms gaan instellingen op zoek naar oplossingen. Zo probeerde Pluryn het zwembad open te houden door er zwemlessen voor kinderen te bieden en konden fysiotherapeuten en een obesitasvereniging er terecht.
Regulier zwembad voor mensen met lichtere beperking
VNG pleit ervoor dat mensen met een lichtere beperking vaker de kans krijgen om in een regulier zwembad te bewegen. Dat is niet haalbaar voor mensen met een meervoudige of zware lichamelijke beperking, omdat reguliere zwembaden bijvoorbeeld geen extra warm water hebben, of niet zijn voorzien van tilliften of speciale ruimten om iemand aan- of uit te kleden. Kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking krijgen door de sluitingen dus veel minder de kans om te bewegen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky