Ouders van 3-jarig meisje met spierziekte wanhopig door parkeerboetes
De ouders van Zora die een zeldzame spierziekte heeft, zijn klaar met alle onterechte verkeersboetes die ze voor hun rolstoelbus krijgen. Inmiddels hebben ze voor bijna 800 euro aan parkeerboetes gekregen en de verwachting is dat dit bedrag nog oploopt. Het probleem: hun invalidenparkeerkaart is gekoppeld aan een niet goed geregistreerd kenteken. Scanautos’s kunnen het gehandicaptenparkeerkaartbordje bovendien niet zien vanwege de hoogte van het busje. Dit melden AT5 en Hart van Nederland.
Begin september 2023 werd de eerste rolstoelbus voor de 3-jarige Zora gestolen. Hiervoor was een invalidenparkeerkaart aangevraagd, maar nog voordat die op de mat lag was de bus alweer gestolen. Omdat Zora zeer infectiegevoelig is, kan zij niet zomaar met het openbaar vervoer. Haar rolstoel is daar eigenlijk ook te groot voor. Dankzij vrienden en familie wist het gezin een nieuwe rolstoelbus te kopen en de hoop was dat hun inmiddels gearriveerd invalidekaart hun recht gaf op overal gratis parkeren.
Verkeerd geregistreerd kenteken
Maar ineens kwamen er allerlei boetes binnen. De eerste twee zijn kwijtgescholden door de gemeente, maar even later viel een derde op de mat. Nu blijkt dat de invalidenparkeerkaart verkeerd te zijn gekoppeld, waardoor gemeentelijke scanauto’s niet kunnen registeren dat de bus een kaart heeft. Naast de boetes van 800 euro, heeft het gezin ook allerlei parkeerkosten moeten maken die het niet terugkrijgt.
Menselijke maat
Ombudsman Munish Ramlal voor de gemeente Amsterdam ziet dit vaker gebeuren. Scanauto’s maken vaker fouten, waardoor mensen onterecht boetes krijgen. De gemeente handelt dit te vaak niet goed af. “Vaak voelen mensen zich machteloos als ze iets proberen te regelen met de gemeente en ze het niet voor elkaar krijgen. Ook niet met een bezwaarprocedure, dan worden ze van het kastje naar de muur gestuurd.” Ondertussen vraagt vader Mujtaba zich af waar de menselijke maat is. Hij heeft al een doodziek kind en nu moet hij zich ook nog druk maken om parkeerkosten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky