Ziekenhuiswebsites niet toegankelijk voor mensen met beperking
Onderzoekers van Cardan Technology zijn geschrokken van de resultaten van het onderzoek naar toegankelijkheid van ziekenhuiswebsites voor mensen met een beperking. 25 procent van de Nederlandse bevolking heeft een functiebeperking en geen enkele van de tachtig onderzochte websites is volledig toegankelijk. Dit toont aan dat een heleboel mensen niet kunnen meedoen in de maatschappij, meldt samenwerkingspartner Proud Nerds B.V..
Een kwart van de Nederlanders kan online bijvoorbeeld geen afspraak maken of medische informatie verzamelen en doorgeven. Er zijn 29 criteria voor de toegankelijkheid van mensen met een visuele, auditieve, cognitieve of fysieke beperking. Bijvoorbeeld of er ondertitels staan bij video’s voor slechthorenden, of teksten en knoppen duidelijk leesbaar en goed zichtbaar zijn en of de navigatie om een afspraak te maken wel klopt.
‘Finish wordt niet gehaald’
Geen enkel ziekenhuis is volledig digitaal toegankelijk. 47 van de 80 websites voldoen niet aan de helft of meer van de criteria. Eén ziekenhuiswebsites was enkel toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking. Hoewel diverse ziekenhuizen volgens de onderzoekers goed op weg zijn naar toegankelijkheid, scoren ze uiteindelijk toch een nul omdat mensen met een beperking veelal hun doel op de site niet kunnen bereiken. Iemand die een afspraak wil plannen of gegevens moet invullen kan dat vaak niet vanwege een probleem met de toegankelijkheid. “Dan scoor je een nul, want je haalt de finish niet.”
Toegankelijkheid vastgelegd in de wet
Dat de onderzoekers zo zijn geschrokken is niet gek. Bijna alles is tegenwoordig gedigitaliseerd. En als 25 procent van de bevolking dan niet mee kan doen in de maatschappij, dan is dat zeker voor de ziekenhuissector zeer opvallend resultaat. “Iedereen heeft het recht om digitaal mee te doen. De overheid heeft dit zelfs vastgelegd in de wet. Dan is het vreemd dat iedereen de mond vol heeft van digitale toegankelijkheid, maar dit niet voldoende faciliteert”, aldus directeur Marijn van der Laan van Cardan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky