Volgens de Werkcoalitie bieden de aangekondigde verbeteringen in de Participatiewet mensen met een beperking nog altijd geen enkel perspectief. Het debat hierover in de Tweede Kamer vindt plaats op 14 december. Dit meldt belangenorganisatie Ieder(in).
De Werkcoalitie is een samenwerkingsverband van Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM), CNV, FNV, Vakcentrale voor professionals (VCP), Landelijke Cliëntenraad (LCR), Coalitie voor Inclusie, Wij Staan Op!, Mind en Ieder(in). De coalitie vindt dat mensen met een beperking niet gevangen gehouden moeten worden in de Participatiewet.
De Werkcoalitie stuurde een oproep aan de commissie waarin de verhalen van Esmée en Noortje centraal staan. Zij vertellen dat zij onder de huidige wetgeving nooit een volwaardig inkomen kunnen krijgen. Zij mogen maar beperkt bijverdienen. Dit is voor mensen met een medische (uren)beperking lang niet voldoende. De verhalen lees je in deze brief.
Meer bijverdienen belangrijk
De Werkcoalitie vindt dat het bedrag dat mag worden bijverdiend, gelijkgetrokken moet worden met de Wajong. Dan wordt de vrijlating 30 procent in plaats van 15 procent wat nu wordt voorgesteld. Verder moet het bedrag dat mag worden bijverdiend geen invloed hebben op de toeslagen die mensen krijgen. Want anders gaan ze er nog steeds nauwelijks op vooruit.
Uiteindelijk nieuwe regeling nodig
Op de lange termijn moet er een betere oplossing komen, vindt de Werkcoalitie. "Want mensen met een beperking die bijna niet of slechts beperkt kunnen werken, horen niet thuis in de Participatiewet. Zij hebben recht op een regeling die bestaanszekerheid biedt."
Door: Nationale Zorggids