Kinderen in het speciaal onderwijs vaak veel te laat naar school gebracht
20 oktober 2022 om 14:59
< 1 min lezen

Kinderen in het speciaal onderwijs vaak veel te laat naar school gebracht

Leerlingen in het speciaal onderwijs moeten vaak uren wachten op vervoer. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) geeft de problemen toe. Ze roepen op om chauffeurs een werkweek van 40 uur aan te bieden omdat dat het werk aantrekkelijker maakt. Dat meldt EenVandaag. 

“Het laatste jaar is het probleem groter geworden”, aldus voorzitter van KNV Bertho Eckhardt. Tijdens corona heeft er namelijk heel veel stilgelegen. “Toen het normale leven weer begon waren veel chauffeurs verdwenen omdat bedrijven moesten afschalen. De chauffeurs die vertrokken zijn komen niet meer terug.” Het zou gaan om een tekort van honderden chauffeurs.

Korte werkdagen

De chauffeurs in het speciale onderwijs hebben nu maar korte werkdagen. Er zit een piekmoment aan het begin en aan het einde van de dag. In de tussentijd hebben de chauffeurs eigenlijk niets te doen. Volgens de voorzitter van de KNV zou dat moeten veranderen.

Versnipperen

Volgens Eckhardt is het op te lossen door het zorgvervoer minder te versnipperen. Naast vervoer voor het speciaal onderwijs zijn er ook andere ritjes die vallen onder zorgvervoer. De ene vervoerder doet de WMO-ritten, de andere doet ritten voor het speciaal onderwijs en weer een ander rijdt mensen naar het ziekenhuis. “Als je dat samen zou voegen en één bedrijf in een gemeente al het zorgvervoer zou laten doen, dan kan je volwaardige banen van 40 uur voor de chauffeurs creëren.”

Openbaar vervoer

Eckhardt vindt het ook belangrijk om te kijken of alle leerlingen die nu gebruik maken van het vervoer, dat ook echt nodig hebben. “Je hebt het over leerlingen die je opleid tot volwassenheid en sommigen zullen misschien wel gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Soms vertellen leerlingen ons dat ze dat ook best kunnen.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39
    • Gehandicaptenzorg

    Zorgorganisatie ORO zet cliënten in voor groot it-project

    19 december 2024 om 14:13