Het medicijn cannabidiol heeft in combinatie met anti-epilecticum clobazam bewezen meerwaarde bij de behandeling van kinderen met ernstige epilepsie. Zorginstituut Nederland adviseert minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid daarom om voor deze kinderen cannabidiol na prijsonderhandelingen te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit meldt Zorginstituut Nederland.
Vergoeding voor cannabidiol is aangevraagd voor kinderen met het syndroom van Lennox-Gastaut (LGS) of het syndroom van Dravet (DS) die onvoldoende reageren op andere behandelingen. In Nederland zijn ongeveer 2.500 patiënten met LGS of DS. Van hen komt bijna de helft in aanmerking voor een behandeling met cannabidiol in combinatie met clobazam.
Patiënten met LGS of DS krijgen al op vroege leeftijd epileptische aanvallen. Het aantal aanvallen kan oplopen tot meer dan 20 per week. Patiënten hebben een verhoogde kans op sterven en hebben ook vaak andere problemen, zoals een ontwikkelingsachterstand, gedragsproblemen en geheugenproblemen. Behandeling met cannabidiol in combinatie met anti-epilepticum clobazam zorgt ervoor dat deze kinderen gemiddeld de helft minder epileptische aanvallen hebben.
Medicinale cannabis
Het is de eerste keer dat het Zorginstituut adviseert om een stof die voorkomt in medicinale cannabis te vergoeden uit het basispakket. In medicinale cannabis zitten naast cannabidiol ook andere stoffen zoals tetrahydrocannabinol (THC). Cannabidiol heeft geen hallucinerende werking. Bij het Zorginstituut zijn nog geen andere dossiers ingediend waaruit blijkt dat medicinale cannabis bewezen effectief is.
Prijsonderhandeling met fabrikant
De kosten voor cannabidiol variëren per kind van 30.000 tot 50.000 euro per jaar, afhankelijk van de dosering. Het Zorginstituut vindt dat de prijs van het middel met minimaal 20 procent moet dalen, om voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking te komen.
Door: Nationale Zorggids